Subota, 27.04.2024.

Na akademiji u Novom Sadu su im rekli da su bez talenta, a postali su glumačke legende Jugoslavije

Srijeda, 22.12.2021. | Film | Kultura | Magazin | Najnovije | Showbiz

Na Instagram profilu Domaća kinematografija prisjetili su se dvojice doajena jugoslavenskog glumišta – Velimir Bate Živojinovića i Borisa Dvorinika.

Bata i Boris bili su ubojiti glumački tandem, ali i simbol prijateljstva sve do ’90-ih, kada su se razišli u političkim stavovima, a onda svom prijateljstvu rekli “zbogom”.

Iako su obojica postali legende jugoslavenske kinematografije, veže ih jedna anegdota iz vremena njihovih glumačkih početaka, kada su neki sumnjali u njihov talenat.

“Pričao je Mika Antić kako je na ulici, u Novom Sadu, vidio dva mlada, krupna momka, kako plaču kao djeca. Kad ih je pitao šta je, rekli su da su popadali na prijemnom za Akademiju. Rekli su im da su balvani bez trunke talenta. On ih utješi, ohrabri, kaže da će sljedeći put biti primljeni, postati zvijezde i da mu kažu kako se zovu, pa da se kasnije vide.’Ja sam Živojinović Velimir’, kaže jedan, a drugi ‘Dvornik Boris'”, prisjetili su se u objavi.

Živojinović i Dvornik glumili su u brojnim partizanskim filmovima, a zajedno su igrali u ostvarenjima kao što su “Bitka na Neretvi”, “Sutjeska”, a njihova bogata karijera vinula ih je u jugoslavensko glumačko zvjezdano nebo.

Bata Živojinović i Boris Dvornik bili su veliki prijatelji sve dok se devedesetih nisu razišli zbog političkih neslaganja. Javno su se pomirili 2006. godine, ali obnovljeno prijateljstvo je kratko trajalo. Ponovo su se iz političkih razloga razišli 2007, a godinu dana kasnije umro je Boris.