Srijeda, 17.04.2024.

Ove žene su opjevali Balašević, Bajaga, “Bijelo dugme”…

Utorak, 19.10.2021. | Magazin | Muzika

“Divna crna žena” iz pjesme Kiće Slabinca, “Ena” iz kultne pjesme Darka Rundeka i Selma o kojoj pjeva “Bijelo dugme” su dame koje su ljepotom očarale pjevače, koji su im posvetili neke od velikih hitova.

Mirjana Antonović je “Divna crna žena” iz pjesme Kiće Slabinca. Mirjana i Kićo su se upoznali na njegovoj turneji po Americi, i on je napisao pjesmu na letu prema Zagrebu.

Ona je nakon Kiće bila u ljubavi s Miroslavom Ilićem, a zbog procesa utvrđivanja očinstva njih dvoje su sada na sudu . Mirjana i dan danas izgleda prelijepo, a pjesma joj savršeno pristaje.

Olivera Balašević bila je muza svom mužu Đorđu Balaševiću, koji joj je pisao pjesme trideset godina. Đorđe Balašević i Olivera su se upoznali u Novom Sadu dok je ona bila siromašna studentica iz provincije, pa joj je Balašević napisao pjesmu “Provincijalka”.

Navodno je Ena Begović “Ena” iz kultne pjesme Darka Rundeka. Pjevač to nikada nije javno priznao, ali postoje indicije da su se upoznali u pozorištu i da je lijepa glumica bila njegova muza za legendarnu numeru.

Alka Vujica je nadahnula Bajagu koji joj je posvetio pjesme “Zažmuri” i “Sa druge strane jastuka”.

Selma Borić bila je najpoznatija Selma na Balkanu, zbog pjesme “Bijelog dugmeta” koja opisuje njen susret s Vladom Dijakom koji joj je napisao pjesmu nakon što joj je ponio kofer prema željezničkoj stanici. Prozor u vagonu u kojem je Selma putovala prema Zenici bio je razbijen, što je upalo u oči Dijaku koji je upozorio da se ne naginje kroz prozor. Ostalo je historija.