Srijeda, 24.04.2024.

U Sarajevu “Nevidljiva izložba” Aleksandre Nine Knežević

Petak, 12.02.2021. | Kultura | Magazin

U galeriji ULUPUBiH u Sarajevu od 16. do 23. februara 2021. možete posjetiti izložbu “Nevidljiva izložba” Aleksandre Nine Knežević, koja je dio projekta “Umjetnost u izlogu 2021”, a uvrštena je i u program Sarajevske zime 2021.

Na izložbi pod nazivom “Nevidljiva izložba” Aleksandre Nine Knežević, bit će prikazane ilustracije koje su nastale zadnjih pola godine djelovanja ove bh. dizajnerice.

Jedan dio izložbe se odnosi na ilustracije inspirisane gradovima, koji se spominju u knjigama “Sarajevo između legendi i historije” Amira Ljubovića i gradovi o kojima piše talijanski pisac Italo Calvino u knjizi “Nevidljivi gradovi”, gdje opisuje 55 gradova, a svi nose ženska imena.

Osim gradova tu su i portreti umjetnika poput David Bowia, Oscara Wildea, Le Corbusiea, Lenona, Edgara Alana Poa.

Aleksandra Nina Knežević je višestruko nagrađivana umjetnica, grafička dizajnerica i ilustratorica iz Sarajeva. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Crnoj Gori, na Odsjeku za grafički dizajn.

Dobitnica je brojnih međunarodnih priznanja, a njeni radovi objavljivani su u mnogim časopisima za umjetnost i dizajn. Godine 2010. je uvrštena među 200 najboljih svjetskih ilustratora/ica (Lürzer’s Archive: 200 Best Illustrators Worldwide 09-10).

Od 2006. do 2010. godine bila je predsjednica Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBiH). Radi kao freelance dizajnerica, te se bavi dizajnom i ilustracijom naslovnica za knjige brojnih izdavačkih kuća iz BiH. Trenutno je na magistarskim studijama na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.