Četvrtak, 02.05.2024.

Pank Flojd – sarajevski bend koji vraća nadu u bh rock scenu!

Nedjelja, 23.08.2020. | BiH | Intervju | Magazin | Muzika | Najnovije

Sarajevski bend Pank Flojd zaslužuje svaku podršku i pohvalu, a posebno imajući u vidu da bh rock scena zaostaje za prilikama u drugim zemljama. Za PRESS je govorio Amar Bilić, frontman i vokal benda Pank Flojd.

Odakle naziv Pank Flojd? Odakle ideja i želja za bendom uopće?

Jedne noći na derneku slušala se obrada pjesme Pink Flojda – Wish you were here od srbijanskog banda PKB PADINSKA SKELA i njihova numera se zvala Pank Flojd. Ideja za sviranje je nastala još 2015. godine ali nismo ozbiljno shvatali to, do jednog druženja kad su momci rekli da hoće da sviraju… Ja sam nakon par mjeseci došao u band, al sam faktički od samog početka, jer se Groha i ja družimo preko 13 godina.

Na sceni ste od 2016, godine, iza sebe imate jedan album. Možemo li uskoro očekivati mozda i novi album?

Da, na sceni smo od 2016. godine i imamo jedan album radnog naziva “Olimpijka”. Pa album je izašao krajem novembra tačnije simbolično 29.11.2019.godine, za sad radimo samo singlove ali biće album nekad, ko zna, možda i bude početkom godine. Al sad za sad samo singlove furamo.

https://www.instagram.com/p/B56Dpt-gzEW/

Prije par dana ste izbacili spot za novu pjesmu – Ono kao ljubav. Recite nam nešto više o tome…

Pjesma Ono kao ljubav je nastala kada je bio lockdown, ljubavna pjesma koja govori o ljubavi između djevojke i momka koji nastupa tu noć. 

Ko vam je inspiracija za muziku?

Inspiracija za muziku nam je Riblja Čorba, Zabranjeno Pušenje, Opća Opasnost od bendova. Naravno i iz nekih priča se stvori neka naša pjesma, istiniti događaji, političari, lijepa ljubavna priča, grad, naselje i slično.

Koji vam je nastup ostao u sjećanju?

Nastup koji nam je najviše ostao u sjećanju je definitivno 1.1.2020. godine, ispred Vječne vatre, tu noć smo nastupali sa Zabranjenim Pušenjem.

https://www.instagram.com/p/B6y1L7pgotw/

Jedni ste od rijetkih koji su na Facebook i Instagram stranicama Pank Flojda putem live prenosa odradili koncert sa full performansom, te publiku obradovali dokazavši da nastupi i kulturni događaji ne moraju biti odgođeni uslijed koronavirusa …

Pa dvanaestog marta nam je sve otkazano, čitava turneja, bili smo mnogo tužni zato što smo uložili dosta vremena i truda da odradimo promociju našeg albuma po raznim gradovima BiH. Slijedom toga, trinaestog marta ujutro javio nam se Kemal (gitarista) i dao strašnu ideju da odradimo taj online koncert i stvarno je ispalo dobro. Obradovali smo naše drage prijatelje i fanove.

Šta svirate na svakom nastupu?

Pored naših autorskih pjesama sviramo i neke obrade popit Zabranjenog Pušenja, Pennywise, Sevenup, John Denver i mnogih drugih.

Omiljena pjesma?

Pa mislim da bi ružno bilo izdvojiti najdražu pjesmu, svaka ima poseban značaj i priču samo za sebe.

I za kraj, koliko je situacija uzrokovana koronavirusom utjecala na vaše angažmane i svirke, obzirom da je radno vrijeme ugostiteljskih objekata do 23h ?

Pa mislim pandemija nas je baš zakočila, puno koncerata i festivala nam je propalo, a ovo do 23h je stvarno nekako bezveze… I da klubovi rade regularno, sumnjam da bi svirali, jer se situacija nije smirila nikako. Ali da nas je sve pogodilo, zaista jeste.