Četvrtak, 28.03.2024.

Izložbom ‘Veliki format’ otvara se ovogodišnje izdanje BFS-a

Subota, 12.09.2020. | Kultura | Magazin

Izložbom Balet Festa Sarajevo (BFS) ‘Veliki format ‘, posvećenoj jubileju – 70 godina baleta u Bosni  Hercegovini, u galeriji “Novi Hram” 17. septembra bit će otvoreno 11. izdanje ovog prestižnog kulturnog događaja.

Balet Fest će, i pored održavanja u specifičnim uvjetima pandemije koronavirusa, publici ponuditi sadržajan i bogat program, koji će većim dijelom biti dostupan na online platformi (You Tube Live), odnosno prilagođen novonastalim okolnostima.

Program BFS-a predstavila je direktorica Festivala Edina Papo danas na pres-konferenciji, istaknuvši kako koncepcija ostaje ista, te da BFS i ove godine okuplja goste i predstave iz regiona i Evrope, kao i Balet Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS).

– U ovogodišnjem programu imat ćemo priliku da pogledamo vrhunske klasične baletne izvedbe, savremeni balet i dostojno predstavljanje, našeg bh. baleta – kazala je Papo, podsjećajući da BFS počinje 17., a zatvara se 26. septembra, te da su sve informacije u vezi s ovim događajem dostupne na Facebook stranici BFS-a.

Dodala je kako online platforma omogućava da u udobnosti vlastitog doma uživamo u vrhunskim ostvarenjima nacionalnih teatara iz Slovačke, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Kako je najavila, online program starta 18. septembra savremenom predstavom „Prostor za revoluciju“ u izvedbi Bitef Dance Company iz Srbije, koja propituje suštinske čovjekove unutarnje potrebe za promišljanjem aktuelne stvarnosti i pojava u eri neoliberalnog kapitalizma.   

Slijedi predstava „Kleopatra“, Makedonska opera i balet, čiju koreografiju potpisuju Vasily Medvedev i Stanislav Fečo, a koja je na programu 22. septembra, nudeći istinski spektakl propraćen velikom scenom i mnoštvom izvođača (više od 200 izvođača).

Festival nastavlja 23. septembra baletom „Uspavana ljepotica“, Rumunska nacionalna opera i balet, Bukurešt, koja svjedoči o tradiciji i stilu klasičnog baleta, a za isti dan planirana je i Konferencija BFS-a, posvećena jubileju – 70 godina baleta u BiH, odnosno historiji, eminentnim ličnostima, vrijednostima i specifičnostima koje baštini i koji su obilježili balet u BiH, a koja će biti održana u Bošnjačkom institutu – Fondaciji Adila Zulfikarpašića.

Za 24. septembar planiran je klasični balet „Don Quijote“ u izvedbi  Slovačkog narodnog pozorišta, Bratislava, koji, istovremeno, donosi izvrsnu scenografiju i okuplja sjajne protagoniste.

Naposljetku, u programu BFS-a 25. i 26. septembra sudjeluje Narodno pozorište Sarajevo, također, online i to predstavama „Ples s Mozartom“ i „Giselle“, kojom se zatvara 11. festivalsko izdanje.

Radi se o predstavama koje na određen način spajaju savremeno i klasično. Koreografiju i režiju za prvu potpisuje Nermina Damian, a za drugu Edina Papo.

Papo je, uz očekivanje da će program ponuditi istinsko slavlje umjetnosti baleta, uputila poziv Sarajlijama i Bosancima i Hercegovcima da budu gosti BFS-a i da uživaju u izuzetnoj produkciji Balet Festa 2020, izražavajući zahvalnost svima koji su podržali njegovo održavanje.