Četvrtak, 18.04.2024.

Danas se otvara Izložba akademske slikarke Adrijane Todorović – Panjeta u BKC-u

Petak, 04.12.2020. | Kultura | Magazin

JU “Bosanski kulturni centar KS” organizuje izložbu akademske slikarke Adrijane Todorović – Panjeta. JU “Bosanski kulturni centar KS” organizuje izložbu akademske slikarke Adrijane Todorović – Panjeta. Na izložbi koja će svečano biti otvorena u Galeriji JU BKC KS u petak 4. decembra u 19 sati, publici će bit će predstavljen ciklus slika, simboličnog naziva “Produži dalje”.

Prema riječima autorice, ovaj ciklus slika je svojevrstan spomenar u kojem su apstraktnim likovnim jezikom zabilježene crtice iz života naše svakodnevnice. Nastao je kao posljedica promišljanja o prolaznosti života, potrebe da se sačuvaju uspomene i dokumentuju važni događaji.

Izložba će biti postavljena u Galeriji JU BKC KS, a bit će otvorena za posjetioce svakim danom, uključujući i vikend, u terminu od 9 do 18sati.

“Gdje god da pođemo, plaćamo račune, kupujemo ulaznice, ispraćaju nas bonus kartama, ‘love’ gratisima, zahvaljuju na posjetama, pišu nam dijagnoze… Od svega ponešto i sačuvamo. Nekome su ti papiri presudni u odluci da se na ista mjesta opet vraćaju, nekima su samo papiri koji pune ladice, a umjetnici su poslužili kao svojevrstan materijal za stvaranje umjetnosti. Na detaljima slika se mogu prepoznati fragmenti računa, parking karti, spiskova za kupovinu, ljekarskih nalaza, izvoda s bankomata, oglasa iz novina i različitih pisanih poruka koje simbolično svjedoče o svakodnevnici, postaju dokument našeg vremena i kritika društva u kojem živimo.

Ove poruke nas tjeraju da se zaustavimo i da umjetničke slike u isto vrijeme gledamo i čitamo, podsjećajući nas kako umjetnost ima moć da postavlja pitanja, ali i da daje odgovore. Kada sliku pročitamo, jednostavno produžimo dalje, a u nama ostaje iskra koja može da utiče na naša dalja promišljana, baš kao što produžimo nakon svakog događaja u našoj svakodnevnici koji u nama, bio radostan, ili bolan, ostavljaju traga i oblikuju nas.
Iako su slike dokumentarnog i angažovanog karaktera, s nama prvenstveno komuniciraju likovnim jezikom. Boja, tekstura, oblici i linije su u harmoničnom odnosu sa riječima, ekspresivni potezi boje naglašavaju emociju, a paleta boja je ograničena kako bi poruka bila što jasnija”, izjavila je bh. akademska slikarka.

Adrijana Todorović-Panjeta rođena je 1980. godine u Maglaju. Diplomirala je 2005. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu i stekla zvanje Profesora likovnog obrazovanja I vaspitanja. Od 2006. godine je zaposlena kao profesor aranžerske grupe predmeta u JU Srednjoj poslovno-komercijalnoj i trgovačkoj školi Sarajevo. Izradila je novi Nastavni plan i program stručnih predmeta za zanimanje Aranžer. Realizovala je projekte značajne za aktualizaciju ovog zanimanja i 2017. godine je nominovana za Nagradu INŠKOLE (Zajednica inovativnih nastavnika) za inovativnog nastavnika godine u kategoriji nastavnika predmetne nastave u srednjim školama.

Od 2016. godine je članica Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine i Grupe Lucido iz Lukavca, a odnedavno je i članica Udruženja likovnih pedagoga KS. Do sada je imala četiri samostalne izložbe, a kolektivno je izlagala u Bosni i Hercegovini i inostranstvu. Organizatorica je mnogobrojnih likovnih projekata i radionica za djecu i mlade, a pored slikanja bavi se i dizajnom dekorativnih predmeta.