Utorak, 16.04.2024.

Beograd dobiva pametne telefonske govornice

Srijeda, 03.06.2020. | Kultura | Magazin | Najnovije

U Beogradu je predstavljen projekt “pametnih” telefonskih govornica, koji obuhvata zamjenu 100 govornica u središnjim gradskim općinama.

Ove govornice će osim telefonskih poziva nuditi besplatan internet, SOS poziv, punjenje mobilnih uređaja, a  na interaktivnom ekranu osetljivom na dodir pametne govornice će pružati informacije i o gradskim servisima, mapi grada i linijama gradskog prijevoza, turističkoj i kulturnoj ponudi grada.

Po riječima predsjednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić, Beograd postaje jedan od tri grada na svijetu, poslije New Yorka i Londona, koji će imati ovakve digitalne telefonske govornice.

Ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji u vezi s digitalizacijom telefonskih govornica potpisali su kompanija “Telekom Srbija” i Strawberry Energy, koja je pionir u razvoju pametnih IoT uređaja i “smart city” rešenja.

U okviru prve faze projekta, čija je vrijednost 2,5 milijuna eura, na jesen će biti zamijenjeno prvih 50 govornica, navodi se na službenim stranicama Vlade Republike Srbije.

(FENA)