Petak, 29.03.2024.

Animafest s nagrađenim filmovima najavljuje jesensko izdanje

Utorak, 02.06.2020. | Film | Magazin | Najnovije

Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb morao je zbog pandemije koronavirusa odgoditi svoje ovogodišnje izdanje za jesen, te u iščekivanju početka festivala najavljuje projekcije svojih triju nagrađenih filmova.

 Jubilarni, trideseti Animafest trebao se održati od 8. do 13. lipnja što je, kako je objavljeno na festivalskim web stranicama, odgođeno za razdoblje od 28. rujna do 3. listopada.

 Za otvaranje programa Ljetne pozornice Tuškanac, čiji rad već tradicionalno počinje gostovanjem Animafesta, odabrana su tri nagrađivana, animirana hita, najavljeno je s festivala.

 U petak, 5. lipnja, prikazat će se akcijski krimić “Ruben Brandt, kolekcionar” Milorada Krstića koji je osvojio Grand Prix Animafesta 2019. i bio mađarski kandidat za nagradu Oscar.

 Ruben Brandt, slavni psihoterapeut, prisiljen je ukrasti 13 slika iz slavnih svjetskih muzeja i privatnih zbirki kako bi spriječio stravične noćne more od kojih pati uslijed subliminalnih poruka koje je primao u djetinjstvu.

 U pratnji četvero pacijenata, on i njegova banda kradljivaca redovito napadaju muzeje kao što su Louvre, Tate, Uffizi, Ermitaž, MoMA,  pa ‘kolekcionar’ ubrzo postaje najtraženiji zločinac na svijetu procijenjen na stotinu milijuna dolara.

 Subotnja večer, 6. lipnja rezervirana je za “Slavnu invaziju medvjeda na Siciliju” proslavljenog talijanskog stripaša i ilustratora Lorenza Mattottija, priča o davnim vremenima dok su medvjedi još lutali planinama Sicilije.

 Lovci su oteli Tonia, sina kralja medvjeda. Kako bi vratio svoga sina i osigurao blagostanje svojem narodu, kralj Léonce krene u boj protiv ljudi. Uz svoju moćnu vojsku i pomoć čarobnjaka iz bitke izađe kao pobjednik, no uskoro shvati da medvjedi ne mogu živjeti u zemlji ljudi. Mattottija za film je nadahnula istoimena priča Dina Buzzatija.

 Vikend ispunjen animacijom u nedjelju će zaokružiti “Fantastična priča o Maroni” Ance Damian i belgijskog ilustratora Brechta Evensa, koji koriste čudesan naivni stil kako bi predstavili svijet kroz oči psića.

 U središtu priče je malena mješanka Marona koja doživi nesreću. Dok joj se u bljeskovima vraćaju uspomene iz života, prisjeća se različitih vlasnika koje je bezuvjetno voljela i uči nas lekciju o ljubavi, sreći i odanosti.

 Sve projekcije započinju u 21,30 sati, a filmovi će biti prikazani s hrvatskim i engleskim podnaslovima, prenosi Hina. 

(FENA)