Ponedjeljak, 24.06.2024.

8 najboljih tura u Evropi ako volite da istražujete pješke: Idealne destinacije za šetače (FOTO)

Nedjelja, 14.04.2024. | Lifestyle | Najnovije

Uobičajene su ture po evropskim gradovima, a mi otkrivamo nekoliko planinarskih tura koje su popularne u Evropi.

Planinarenje je dobar način da se uživa u svežem vazduhu, bude u formi i upoznaju impozantni predeli.

Evropa od Mediterana do nordijskih zemalja nudi brojne staze na kojima možete da protegnete noge.

Šetnja do Mon San Mišela u Francuskoj

Francuska je poznata po planinarskim alpskim turama, ali i vinskim šetnjama.

Ko ne želi da obilazi Pariz ili mediteranske plaže, mogao bi da poseti upečatljivi Mon San Mišel do koga se može doći u vreme oseke, a preporučljivo je imati vodiča.

U pitanju je stenovito ostrvo u kanalu Lamanš na ušću reke Kesnon, a čuveno je po svom manastiru koja je jedan od najboljih primera srednjovekovne arhitekture.

Upoznajte nemačke dvorce

Nemačka obiluje šumama, rekama i planinama, a posebnu čar predstavljaju i dvorci koji izgledaju kao da su izašli iz bajki braće Grim.

Na stazi dvoraca Rajne može se istražiti i Geteova staza u Nacionalnom parku Harc.

Može se obići i Slikarski put koji se nalazi u bajkovitim pejzažima parka Sakson Svicerland, a upravo ovde su dolazili mnogi umetnici u potrazi za inspiracijom. Tu su zbog prelepe prirode snimani i mnogi filmovi poput “The Chronicles of Narnia” i “Grand Budapest Hotel”.

Svjež norveški vazduh

Norvežani imaju čak i posebnu reč za “život na otvorenom”, odnosno, na svježem vazduhu – friluvsliv – a vjeruje se da ju je skovao pisac Enrik Ibzen 1859, iako su rekreativne aktivnosti u prirodi već dugo ukorenjene u njihovom nacionalnom identitetu.

Planinari mogu da se popnu do vrha Palpit ili da istraže fjordove južne Norveške, a podrazumijeva se da će se za ručak počastiti haringama.

Ambiciozniji putnici mogu čak pokušati da dođu do vrha Galdepigena, najvišeg vrha sjeverne Evrope.

Hodočašće u čast Sv. Jakova

Svake godine hiljade turista se uputi Santjagovim putem (Camino de Santiago) kako bi dostigli katedralu Santjago de Kompostela gdje se nalaze mošti Svetog apostola Jakova. Za mnoge je to hodočašće koje ima veoma važnu duhovnu dimenziju.

Staza je uključena u UNESCO-vu listu svjetske baštine i pogodna je za sve putnike koji su u potrazi za duhovnim iskustvom, kao i za ljubitelje pešačenja i biciklizma. Obuhvata ukupno 780 km i traje 30 do 35 dana ako uspijete da pređete 23-27 km dnevno.

Osim toga, može se videti i park Penjalara u blizini Madrida.

Iskusniji planinari mogu se oprobati i na stazama duž Pirineja.

Bogata Italija

Kada ste u Italiji, podrazumijeva se da ćete probati lokalnu kuhinju ili obići brojne kulturne i istorijske znamenitosti.

Plava staza nudi poglede na živopisne gradiće i kristalno plavo more.

Planinari mogu istraživati Dolomite, pa čak i Vezuv.

Kada je riječ o kulturnim turama, mogu se obići dva grada koja su prošle godine ponijele titulu Evropske prijestonice kulture – Bergam i Breša.

Transilvanija

Rumunski odgovor na El kamino de Santjago je Via Transilvanica koja se prostire 1.400 kilometara od sjevera do juga zemlje.

Ruta je podijeljena na sedam regiona, svaki sa jedinstvenom kuhinjom i kulturom.

Na tom putu nalazi se oko 108 sela i gradova koji se mogu obići, a Karpati nude spektakularne doživljaje.

Balkanska pješačka tura

Via Dinarica je velika pješačka staza koja povezuje sedam balkanskih zemalja.

Glavna Bijela staza počinje u Sloveniji, a onda prolazi kroz Hrvatsku, BiH, Srbiju, Crnu Goru i Albaniju. Paralelno sa Bijelom idu još dvije staze, Plava duž obale i Zelena koja povezuje manja sela.

Da bi se istražila čitava Bijela staza potrebna su tri mjeseca, ali brojne ture istražuju pojedinačne dijelove. Smještaj se može naći u planinskim kolibama ili uz rijeku.

Poseban ugođaj daju i glečerska jezera i bujna priroda.

Može se obići park Perućica ili splavariti Tarom kroz najdublji kanjon u Evropi.

Slovačke Tatre

Tatre čine najveći dio Karpata, a ovi planinski obronci su smješteni u sjeveroistočnom dijelu Slovačke, na granici sa Poljskom. Tri četvrtine nalazi se u Slovačkoj, a jedna četvrtina u Poljskoj.

Obično se obilazi Tatranski nacionalni park, a sa druge strane granice nalazi se poljski Tatranski narodni park. Oba sačinjavaju cjelinu koja se nalazi na UNESCO – voj listi zaštićene biosfere.

Osim toga, Tatranska Lomnica je najveći skijaški centar u Slovačkoj, a najviši vrh Lomnički štit nalazi se na 2.623 metara nadmorske visine.

Pored Visokih Tatri trebalo bi obići i ostatak ovih planina koje nude mnoge mogućnosti za uživanje i odmor.

(EUpravo Zato)