Petak, 23.02.2024.

Kako muškarci UPROPASTE SVOJE ŽENE: Vladeta Jerotić objasnio probleme svakog balkanskog patrijarhalnog braka

Ponedjeljak, 12.02.2024. | Lifestyle | Najnovije

U knjizi “Uzgredna razmišljanja” kroz temu pod nazivom “Kako žena i muž upropaste svoj brak” Vladeta Jerotić objašnjava razloge za krahove braka, koje je u praksi, kao bračni terapeut, najviše sretao.

Vladeta Jerotić razloge koji uništavaju brak je podijelio u sledeće grupe:

Ljubav između muškarca i žene obično počinje zaljubljenošću koje se nikada ne pretvori u ljubav.

Muž napušta ženu onda kada je shvatio da je više ne voli.

Muž napušta ženu jer je tip “patološkog Don Žuana” (zavodnika) koji mijenja žene, nesvjesno im se sveteći najčešće iz kompleksa prema majci, zbog raznih traumatskih događaja iz djetinjstva.

Viševekovni patrijarhalni tip srpske žene imao jedan prevashodni cilj – udati se i imati djecu. Složena i značajna erotsko – seksualna strana bračnih odnosa bila je zapostavljena.

 Nastavljajući priču oko konzervativnih srpskih žena poslije nekoliko godina braka sa djecom, žena ili potpuno odbija seksualne odnose ili ih mrzovoljno obavlja bez ličnog učestvovanja, prenosi Stil.

 Prirodno posvećivanje veće pažnje žene odnosno majke novorođenom djetetu prvih godinu ili dvije pretvara se u dalje dugogodišnje davanje prednosti djetetu u odnosu na muža. Muškarci postaju ljubomorni na djecu, pa tako traže povoljniju partnerku za bračnu ili vanbračnu vezu.

 “Kastrirajuići tip žene” ona slično muškom Don Žuanu nesvjesno se sveti muškarcu tako što ga ucjenjuje ili odbija ili glumi u odnosima u braku. Slično osvetoljubivom muškarcu i ovaj tip žene se nesvjesno sveti svom ocu zbog traumatskih događaja iz svog djetinjstva.

Ženina polnost je slabija od muškarčeve seksualne želje, kratkotrajnija je, u najboljem slučaju traje do klimakterijma, poslije tog vremena počinje da preovlađuje muški hormon, sa odgovarajućim promjenama ponašanja žene.

Postoji, srećom, rijeđi reći tip žena kojima je svaki polni čin nešto ružno, sramno i odvratno. Ovakva žena, i kada to krije od muža, nije u stanju da duže vrijeme sakrije ovakav nedostatak.

Postoji tip žene koji želi da dominira u braku i to na više načina, kada se muž tom ponašanju žene ozbiljnije suprotstavi, ona ne može da promeni tu osobinu, on je napušta.

Iz raznih razloga neuspio prvi brak (naročito rani brak), zamjenjuje se uspješnim i trajnim drugim brakom. Muž ili žena koju su sazreli, dolaze do uspješne individuacije, tako da traže zrelijeg partnera u drugom braku. Ukoliko žena nije sazrela u toku braka, a muž jeste ili obrnuto zreli partner nema više potrebe za simbiozom, otud separacija ili razvod.

Kako muž upropasti svoju ženu? Najrasprostranjeniji načini su ovi:

Uporno svjesno ili nesvjesno potcjenjuje žene, to je naročito česta pojava u balkanskoj, srpskoj sredini. Za ovakve muževe, žena se cijeni dok može da rađa, da se brine o djeci i kući, dok potpuno služi mužu u svim njegovim zahtjevima, dok je mentalno i fizički zdrava.

Muž koji je potekao iz oštećene sopstvene porodice, iz rastavljenog braka roditelja (da je jedan od roditelja bio alkoholičar, psihički promjenjen na različite patološke načine i tako dalje) nesvjesno prenosi sopstvenu doživljenu traumu iz djetinjstva na svoj brak, i to ponašajući se slično bolesnom roditelj