Nedjelja, 19.05.2024.

Savjeti ljekara: Šta jesti kako bismo smanjili znojenje u ljetnom periodu

Srijeda, 26.07.2023. | Lifestyle | Najnovije

Dr. Kerim Alendar, dermavenerolog, jutros je za N1 govorio o temama bitnim za ljudsko zdravlje, posebno u doba promjenljivih vremenskih prilika. Alendar je govorio, između ostalog, o znojenju, nastanku peruti, seboreji i problematičnom vlasištu. Također, komentarisao je kako hrana koju jedemo utječe na znojenje.

Šta je u granicama normalnog znojenja?

“U granicama normalnog znojenja je funkcionalni znoj, kada trebamo da se koža hidratizira i prirodnim znojem “podmazuje”. Sve preko toga može da dovede do nekih stanja; pojačane peruti, pojačane psorijaze..”, kazao je dr. Alendar i dodao:

Najčešće kada se pacijenti trebaju javiti usljed pojačanog znojenja je kada imamo crvenilo na kože, to su vazdušne jame, prepone, tjeme. Tada koža usljed veće produkcije masnoće ne može normalno da diše i zbog tog pojačanog sloja koža nema dovoljan dotok kisika. Koža ne može da diše, dolazi do eritema, pojave iritacije i crvenila“.

Šta može pomoći kod pojačanog znojenja?

Jedan od efikasnijih tretmana pojačanog znojenja kada govorimo o pazušnoj regiji i naročito kod pacijenata koji imaju pojačano znojenje dlanova, tu imamo super efikasne rezultate sa botoksom. Ako ne govorimo o estetici i ljepoti, nego znojenju, botoks se može aplicirati u pazušne jame i dlanove. To se radi dugi niz godina, a o tome se slabo priča na našem području“, kazao je i pojasnio način na koji djeluje botoks.

Botoks dovodi do blokiranja nervnih završetaka na samom mišiću kada je riječ o estetici, a u slučaju znojenja dovodi do blokiranja nervnih završetaka na venama znojnicama, odnosno lojnicama“.

“Naša koža na svim dijelovima tijela ima žlijezde lojnice i žlijezde znojnice. Te lojnice su problematičke, pored znojenja prirodnog tokom ljeta imamo ljude koji se znoje na nervnoj bazi. To je nekontrolisano znojenje, njih je sramota npr. da pruže ruku nekome jer im niz dlanove curi znoj.

Što se tiče prirodnih načina, detoks organizma je glavni. Sauna je isto dobra kod pojačanog znojenja, da se žlijezde oslobode kod pojačanog znojenja”, kazao je dr. Alendar.

Ako smo dugo u nekom stajaćem ili sjedećem položaju, krvni sudovi su zasićeni i zadržavaju tečnost u donjim partijama našeg tijela. Zbog tog širenja krvnih sudova i smanjene fizičke aktivnosti, naš organizam je usporen zbog povećanih vrućina. Izmokravanje vode je oslabljeno i imamo osjećaj nadutosti usljed povećane količine vode“, kazao je Alendar.

Zašto nastaju problemi sa vlasištem?

Kada je riječ o problemima sa vlasištem, dr. Alendar je kazao:

Razna stanja utječu na to, mi kožu imamo i na poglavini. Imamo te folikule dlake na cijelom tijelu, naravno najviše su izražene na vlasištu. Aktivni životni vijek dlake je od tri do pet godina. Onda dlaka prelazi u stanje mirovanja i nakon toga kosa opada. Svaki taj korijen dlake prati lojna i znojna žlijezda. Usljed nekih autoimunih oboljenja, organizam dlaku prepoznaje kao strano tijelo i odbacuje je.

Kod seboroičnog artritisa imamo momenat eritrema crvenila poglavine na kojem imamo masne naslage. Za to imamo preparate na bazi salicilne kiseline, losione, koji se apliciraju uvečer pred spavanje da bi ta kiselina sljuštila naslaganu masnoću“.

“Salicilna kiselina ima zadatak da razgradi tu masnoću koje se poslije skidaju”, dodao je.

Na pitanje kako ljeti smanjiti lučenje znoja, Alendar je kazao:

U toku ljetnog perioda svaka teška hrana pojačava lučenje znoja. Lojne žlijezde metabolišu sve što smo unijeli u organizam. To su šećeri, ugljikohidrati, crveno meso. Uvijek kažem pacijentima da ne prestaju jesti nego da jedu u razumnim količinama. Salate i laganija jela, više voća i povrća kako bi organizam mogao da metaboliše sve masti i šećere koje unosimo. Tako isto prerađeni proizvodi, salame, paštete, djeca to mogu jesti ali kada imaju od provjerenog proizvođača gdje se zna šta je u proizvodu“.

N1