Nedjelja, 27.10.2024.

Ovo je recept za pitu Bože Vreće

Srijeda, 22.03.2023. | Lifestyle | Najnovije

Princ sevdaha Božo Vrećo posljednjih sedmica rijetko boravi u domu, pošto je koncertna sezona u punom jeku.

Nedavno je trijumfovao u Zagrebu, a potom na dan-dva “skoknuo” do Sarajeva.

Pratioci njegovog rada dobro su upoznati sa tim da Božo boravak u domu uvijek začini i nekim kulinarskim vještinama, a često to sve prikaže na svom Instagram profilu.

Ovog puta latio se kecelje i rasukao jufke za pitu. Ipak, najviše su se gostili oni za koje je spremao, a ne on.

-Pojeo sam trokutić kao vrabac, jer moj režim ishrane i vježbanja je brutalan i nema pite svaki dan, već u mjesecu jednom, za one koji se pitaju kako ja to tako. Što tanje jufke, bijeli biber i krompir na kockice i to vam je ukratko savršenstvo ukusa – savjetuje kuhar Božo.

Kada pravim pitu uvijek se ispeče reš i preko, nikako i nikad nikakvi jogurti i nikako da se popari i bude mekana, to za mene onda nije pita, već mora hrskati pri ugrizu – dodao je Vrećo.

-Uvijek je to krompiruša, sitne kockice krompira, bijeli biber i glavica crnog luka, jufke naravno skoro pa prozirne i ne pretjerujte sa uljem, jer nauljena jufka se sigurno da bolje širi i razvija, ali od te pite vam samo može pozliti. Za sukanje uvijek što tanja oklagija prije nego ruke koje istežu krajeve, to ostavite za sami kraj. I praksa, morate napraviti barem pet-šest pita da uhvatite rutinu i uspijete napraviti pravu i jestivu, sve ostale su za ‘kamena s’ ramena’, pa učite drage moje. Nikad nije kasno, jer vrijedi da naučite, pitu baš svi volimo i naša bosanska je najukusnija, sve druge su mi previše ulja, previše debelo tijesto, užasan nadjev, tvrde, žilave i slično. Welcome to Bosnia – zaključio je Božo.