Petak, 26.04.2024.

Šta poznati berberi misle o frizurama fudbalera na Svjetskom prvenstvu u Kataru

Srijeda, 30.11.2022. | Lifestyle

Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru u punom je jeku i vijesti sa utakmica ove najvažnije sporedne stvari na svijetu preplavljuju medije iz minute u minutu već danima. Oči milijardi ljudi usmjerene su prema fudbalskim zvijezdama koje su došle na najveću sportsku smotru braniti boje svojih zemalja, piše Present.ba.

Potezi, driblinzi, načini proslave golova i jedinstvene frizure postat će nakon prvenstva novi trendovi među djecom, ali i među odraslima. Jednostavno, fudbal je najveći svjetski i neprolazni trend, posebno među muškarcima, a fudbaleri najveće svjetske zvijezde i uzori mladima.

S obzirom da na teren nogometaši izlaze praktično uniformirani i bez mogućnosti nošenja bilo kakvog nakita ili vještačkih ukrasa, frizura im je jedini način da se istaknu, pokažu dio svog imidža ili pak, kako je nekada bio slučaj sa legendarnim Brazilcem Ronaldom i njegovom čuvenom frizurom sa izbrijanom glavom i ostavljenim samo malim dijelom kose iznad čela, pošalju javnosti određene poruke.

Klasične frizure

Ronaldo je te 2002. godine prema vlastitom priznanju uoči finala Svjetskog prvenstva svojom neobičnom, u to svrijeme šokantnom i smiješnom frizurom želio odvratiti pažnju medija i javnosti od svoje povrede noge, i zaista uspio u tome.

Kakve su frizure na ovogodišnjem mundijalu u Kataru, prate li fudbaleri modne trendove ili mnogi od njih žele privući pažnju na sebe ludom kreacijom na glavi, Present je pitao frizere u Alen’s Barbershopu, uglednom i jednom od najpoznatijih lanaca frizerskih salona za muškarce u BiH.

– Na prvu, nisam posebno fasciniran količinom modernih i kvalitetnih frizura na ovogodišnjem Svjetskom prvesntvu u Kataru. U svijetu muške mode kad su u pitanju frizure već jedan period od godinu, čak i dvije godine, na sceni su sve klasične frizure kreirane makazama i duža kosa bez izbrijavanja sa strane. Odnosno, takozvani “fade” poprilično je out, ali na ovom prvenstvu “fade” je praktično dominantan vid frizure – kazao je Faruk Pelidija, poznati barber majstor i edukator u Alen’s Barbershopu.

Prema njegovom iskustvu sa fudbalerima ovo može imati objašnjenje da su igrači pribjegli izbrijavanju sa strane iz praktičnih razloga kao što su visoke temperature u Kataru i da bavljenje frizurama i imidžom općenito u uvjetima kada su svi u karanteni tokom turnira ovakvog značaja, ostavljeno je zasigurno po strani za razliku od igranja u klubovima kad igrači imaju više vremena.

Oblik slova “V”

– Ono što svakako primjećujem jeste ogromna razlika u kvaliteti frizura na strani fudbalera iz evropskih zemalja u odnosu na igrače iz zemalja ostalih kontinenata. Brazilci, recimo, prednjače u ludim kreacijama na glavi, a neki su čak prešli i granice dobrog ukusa poput Ričarlisona  koji, po meni, može biti kandidat za najlošiju frizuru ovogodišnjeg prvenstva – primjećuje Faruk.

Prema riječima ovog frizera moguć je dolazak jednog novog trenda među mladima kojeg u najvećoj mjeri promoviraju upravo Južnoamerikanci, a to je neobična izvedba mašinicom na zadnjem dijelu glave u obliku slova “V”. Nije poznato od koga je krenuo ovaj trend koji je moguće vidjeti čak i u Sarajevu.

– Stražni dio frizure u obliku slova “V” neobična je pojava i vrlo česta kod fudbalera. Vidjeli smo je kod Nejmara tokom utakmice sa Srbijom. Ipak, ja pribjegavam onome što je trenutno u svijetu muške mode zastupljeno, a to su klasičnije frizure poput onih koje nosi većina reprezentativaca Španije. Za mene su oni na prvom mjestu ovaj put. Također bih izdvojio frizure velikog broja igrača Engleske koje osim što su klasične krasi ih kvalitet i to kako su besprijekorno urađene – kaže Faruk.

Konkurencija smanjena

Među fudbalerima u Kataru, primjećuje Faruk, dosta je obojenih frizura kao i takozvanih dredova, zavezane kose u kovrđama, posebno među Afrikancima čiji su dredovi dio njihove tradicije koju očito žele promovirati.

Ako bi trebao odabrati najbolju frizuru u Kataru on bi, kaže, prvo mjesto dao bivšem fudbaleru Dejvidu Bekamu koji je na društvenim mrežama objavio nekoliko fotografija sa tribina stadiona pokazavši da je i u petoj deceniji života još uvijek savršen model za frizere.

Na kraju da podsjetimo, na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Kataru ne učestvuje reprezentacija Italije koja se nije uspjela plasirati kroz kvalifikacije. Stoga je konkurencija za odabir najboljih frizura fudbalera značajno smanjena. Ono što je sigurno, frizure većine popularnih Azura bile bi besprijekorne i po posljednjim trendovima sa revija mode Milana i Pariza. Jer aktuelni evropski prvaci kad su u pitanju frizure, ali i moda općenito, uvijek i u pravilu su daleko ispred svih.

present/avaz/press