Petak, 29.03.2024.

Pet mitova o šminkanju u koje više ne treba da vjerujete

Petak, 25.02.2022. | Lifestyle | Najnovije

Postoje brojni mejkap savjeti koji su od velike koristi ženama, ali postoje i mitovi o šminkanju u koje većina žena i dalje vjeruje, a ne bi trebalo.

1. Uvijek prvo morate da nanesete korektor ispod očiju

To nije pogrešno, ali nije ni obavezno ići tim redoslijedom. Ako želite da uštedite na vremenu i ostvarite besprijekoran izgled kože, onda prvo nanesite šminku na oči.

S obzirom na to da se prah tokom nanošenja sjenke može naći na drugim dijelovima lica, pogotovo ispod očiju, onda je ovaj pristup jednostavniji.

Kada završite sa šminkanjem očiju, prah jednostavno obrišite vlažnom maramicom, a onda nanesite podlogu i korektor. Na taj način prah se neće zalijepiti za korektor pa tako podočnjaci neće izgledati tamnije nego što jesu, piše Zadovoljna.hr.

2. Tamne obrve svima dobro pristaju

Guste i tamne obrve sve su popularnije, ali to ne znači da svima jednako dobro pristaju. Svako od nas ima različite obrve i tome se treba prilagoditi, a ne slijediti trendove.

Uvijek možete naglasiti prirodan oblik obrva tako što ćete ih popuniti i potamniti za nekoliko nijansi od njihove prirodne boje, ali nemojte pretjerivati jer vaše obrve tada neće izgledati nimalo prirodno.

3. Nikad ne nanosite šminku prstima

Mnogi ljudi ne vole da diraju svoje lice jer ih je strah da će na taj način dodatno širiti bakterije. Ali, prsti zapravo mogu biti odličan make-up alat. Naravno, prije nanošenja šminke vaše ruke moraju biti čiste.

Naime, prsti su odličan izbor za nanošenje tečne podloge i kremastih proizvoda poput korektora i rumenila.

4. Korektor uvijek mora biti svjetliji od tona kože

Postoji više boja korektora i svaka boja ima određenu funkciju. Tako zelena boja neutralizuje crvenilo, žuta kamuflira tamne krugove i masnice oko očiju, dok korektor s bijelom bazom minimalizuje izgled bora.

Zato birajte korektor u zavisnosti od toga kakav izgled želite da postignete, a ne prema ovom mitu. Jer ponekad svjetlija boja nije najbolji izbor kada želite da sakrijete određenu nesavršenost.

5. Šminka je loša za kožu

Vrlo je lako kriviti šminku za svaku reakciju kože. Ali, važno je i da se dobro brinete o svojoj koži. To uključuje pravilnu ishranu, svakodnevno čišćenje lica, obavezno skidanje šminke prije spavanja i često čišćenje mejkap četkica.

Također, većina proizvoda ima formule koje su dizajnirane da ne začepljuju pore, odnosno da koža ostane prozračna i nakon njihovog nanošenja.