Petak, 29.03.2024.

Ovih osam stanja mogu uzrokovati zaboravnost

Četvrtak, 24.02.2022. | Lifestyle | Najnovije

Ljudski mozak razvrstava, sprema i ponovno vraća po potrebi mnoštvo informacija koje svakodnevno upijamo.

Ne čudi stoga što se povremeno javljaju pogreške zbog kojih zaboravljamo neke od stvari s kojima smo se susreli. Stanje postaje zabrinjavajuće samo kada se takve “epizode zaborava” krenu učestalo ponavljati.

Osam je razloga koji mogu uzrokovati slabljenje pamćenja.

Loš san

Slaba kvaliteta sna može također značajno utjecati na vaše pamćenje. Spavanje pomaže pomlađivanju uma i jača opreznost.

Stres

Trajni stres ili zabrinutost mogu izazvati da se mozak osjeća umorno, što otežava fokusiranje i brigu o svakodnevnim poslovima.

Depresija

Hronična depresija je povezana s kognitivnim oštećenjima pa stoga oni koji se bore s ovim problemom mogu imati i slabije pamćenje.

Pojedini lijekovi

Određeni lijekovi, poput antidepresiva ili lijekova protiv anksioznosti, kada se konzumiraju kontinuirano mogu također naštetiti problemima s pamćenjem.

Povreda glave

Povrede glave može biti još jedan razlog za češće zaboravljanje stvari, zbog čega je važno da takve povrede nastale u sportu ili u nekoj nesreći budu pravilno liječene.

Nedostatak vitamina

Nedovoljan unos određenih tvari, poput vitamina B1 ili B12, može također doprinijeti slabljenju pamćenja. Stoga se preporućuje jesti nutritivno bogatu hranu jer ona može ojačati zdravlje vašeg mozga.

Alkohol

Preveliki unos alkohola usporava centralni živčani sistem i može ostaviti posljedice na pamćenje tokom vremena.

Hormoni

Promjena razine hormona povezana s menopauzom može dovesti do promjene raspoloženja i problema sa spavanjem, a ponekad čak pogađa i pamćenje.