Subota, 20.04.2024.

Ove prehrambene navike mogu loše utjecati na vašu kožu

Srijeda, 23.02.2022. | Lifestyle | Najnovije

Nekih se prehrambenih navika morate odreći ako želite čišću kožu. Određene namirnice vas održavaju mladima, neki dodaci mogu poboljšati blistavost kože, ali mogu li određene navike izazvati i nered na čistoj koži?

Loš izbor hrane i loše prehrambene navike itekako mogu negativno utjecati na vašu kožu.

“Često su problemi s kožom povezani s upalom, lošim zdravljem crijeva i/ili neuravnoteženim hormonima”, kaže Paulina Lee, dijetetičarka.

Evo i šest takvih nezdravih obrazaca prehrane koji mogu dovesti do problema s kožom:

Redovno konzumiranje hrane koja izaziva upale

Pomfrit, pržena piletina, obrađena peciva, bijeli hljeb… Popis loših namirnica se nastavlja u nedogled – i nažalost mnogi ih konzumiraju alarmantnom učestalošću.

“Konzumiranje hrane koja izaziva upale može negativno utjecati na zdravlje crijeva i povećati oštećenja kože iznutra. Naše zdravlje crijeva duboko je povezano s našom kožom. Zato pravilna prehrana koja potpomaže zdravlje crijeva može poboljšati vaš ten”, ističe Lee.

Istraživačke studije su uočile neravnotežu mikrobioma crijeva i kože, poznatu kao disbioza, u brojnim uobičajenim kožnim bolestima, uključujući akne, rozaceju, psorijazu i atopijski dermatitis. Većina nas je upoznata o načinu na koji naši hormoni mogu dovesti do izbijanja nečistoća ili akni. Jedući uravnotežene i zdrave obroke, možemo pozitivno utjecati na našu kožu, prenosi MSN.

Yo-yo dijeta

Ovo je još jedna negativna prehrambena navika koja može biti loša vijest za vašu kožu, zajedno s cjelokupnim zdravljem.

“Zanimljivo je da neka istraživanja pokazuju da postoji znatna korelacija između akni i poremećene prehrane, što znači da je poremećena prehrana varijabla koju bi trebalo kontrolirati u istraživanjima povezanim s aknama”, kaže dijetetičarka Rachel Fine.

Fine preporučuje da za čišću kožu nastojite smanjiti nivo stresa.

“Poznato je da restriktivne prehrambene navike i yo-yo dijeta povećavaju stres”, dodaje ona.

Ne jedete dovoljno probiotičke hrane

Još jedna loša navika za kožu? Ne unosite dovoljno probiotika u prehrani. Iako je, prema mišljenju stručnjaka, potrebno više istraživanja kako bi se razumjeli temeljni mehanizmi koji objašnjavaju povezanost crijeva i kože, sugerirano je da sastav našeg crijevnog mikrobioma može doprinijeti razvoju određenih kožnih stanja, posebno ako imamo lošije zdravlje crijeva

“Jedna studija je pokazala da je unos probiotika povezan sa znatno nižom učestalošću ekcema, u usporedbi s placebo skupinom, što sugerira da konzumacija probiotika može biti učinkovita u prevenciji ekcema”, dodaje.

Prehrana bogata rafiniranim ugljikohidratima

Volite jesti tjesteninu, bijeli hljeb i slatkiše? Osim odbacivanja ove nezdrave hrane iz vaše svakodnevne prehrane za boljitak vašeg cjelokupnog zdravlja, to može biti i blagodat za vašu kožu.

“Rafinirani ugljikohidrati, poput bijele riže, bijelog hljeba, prženih proizvoda, slatkiša ili zaslađenih napitaka, obično su hrana s visokim glikemijskim indeksom. Takva hrana brže podiže šećer u krvi u usporedbi s hranom s niskim glikemijskim indeksom”, kaže Lee.

Istraživanja sugeriraju da hrana koja podiže nivo šećera u krvi i uzrokuje veći odgovor na inzulin može pogoršati pojavu akni. Taj porast šećera također može potaknuti lučenje androgena, koji kada je povišen doprinosi aknama.

Prehrana s malo vlakana

Česta konzumacija visokorafinirane prehrane usmjerene na ugljikohidrate i prehrana s malo vlakana idu ruku pod ruku. Ipak, vrijedno je naglasiti da prehrana s niskim udjelom vlakana može biti još jedan od uzroka kože bez sjaja.

“Baš kao što su važni probiotici, važni su i prebiotici i vlakna, koji su jednako korisni za naše zdravlje crijeva. Prema onome što znamo o povezanosti crijeva i kože, zdrava crijeva znače zdravu kožu”, ističe.

“Prebiotici se mogu naći u hrani bogatoj vlaknima, poput luka, bijelog luka, šparoga, zobi i jabuka. Vlakna hrane zdrave crijevne bakterije, kada vlakna fermentiraju, nusprodukti tvore protuupalne spojeve, zvane kratkolančane masne kiseline, koji su vitalni za zdravlje kože, metaboličko zdravlje, zdravlje mozga i imunitet”, upozorava Lee.

Prerađena hrana nije dobra za vašu kožu.

“Zapadnjački stil prehrane obično sadrži previše prerađene hrane i rafiniranih ugljikohidrata, što može dovesti do upale. Upala može dovesti do akni i izbijanja raznih nečistoća na koži, pa bi protuupalna hrana mogla biti korisna”, kaže Lee.

“Protuupalne dijete mogu se sastojati od cjelovite hrane i obroka bogatih hranjivim tvarima s naglaskom na hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, poput lososa, i antioksidansima, poput bobičastog voća”, sugerira.

Da biste se osjećali dobro i imali sjajan ten, dodajte bobičasto voće i zobene pahuljice u svoj plan svakodnevne prehrane.