Četvrtak, 28.03.2024.

Nešto ste spomenuli i počele su vam iskakati reklame o tome? Evo objašnjenja

Nedjelja, 22.05.2022. | Lifestyle | Najnovije | Zanimljivosti

Jeste li bili u situaciji da pričate s prijateljem o tome kako želite kupiti novu jaknu ili patike, a kasnije vam se na društvenim mrežama počnu pojavljivati oglasi koji promoviraju upravo te predmete? Ako jeste, možda ste pomislili da vas mobitel prisluškuje, ali da li to zaista tako?

Naime, najprije treba shvatiti koje sve dozvole dajemo svom uređaju. Aplikacije koje imate na svom uređaju prikupljaju gomilu podataka s vašeg telefona.

U uvjetima korištenja trebaju biti navedene jasne informacije o tome kako se prikupljaju, pohranjuju i koriste, a na korisnicima je da paze koja dopuštenja daju.

Na primjer, Facebook vas može tražiti dopuštenje za pristup vašem mikrofonu, fotoaparatu, kontaktima, položaju, prostoru za pohranu, a na vama je da odaberete za šta ćete omogućiti pristup. Neke aplikacije mogu tražiti pristup i za telefon, zapisnik poziva, SMS, lokaciju, a postoji i opcija ostalo. Treba obratiti pažnju čemu će tačno aplikacija imati pristup ako odobrite takvu opciju.

“Fenomen iz psihologije”

Informatički stručnjak iz Hrvatske, Marko Rakar, također se osvrnuo na ovaj fenomen ciljanih oglasa, no ističe da tu nije riječ o tome da nas mobitel prisluškuje, nego da nam se pojavljuju oglasi vezani uz predmete koje smo već pretraživali na internetu.

“To je više fenomen iz psihologije nego stvarni događaj. Ljudi su nešto spomenuli i onda odjednom to počnu primjećivati. Međutim, ako su guglali, utipkavali negdje, na aplikacijama, pretraživačima, onda naravno da ih počnu pratiti takvi oglasi”, navodi Rakar.

Dodao je i da tu nije riječ o tome da nas uređaj prisluškuje. “Nije dokazano da je to povezano pa se ne bih previše uznemiravao oko toga.”

“Dok god radi, telefon skuplja podatke”

Lucijan Carić, stručnjak za internetsku sigurnost, ima, pak, nešto drukčije viđenje. Na upit sluša li nas mobitel kada pričamo o nekom predmetu, a potom nam se pojave oglasi na društvenim mrežama, Carić odgovara potvrdno.

“Apsolutno je moguće, takve podatke mogu prikupljati sve aplikacije kojima date određene dozvole, kao što je dozvola za pristup snimaču”, rekao je Carić.

Istaknuo je da to vrijedi i za uslugu Hey Google, koja također zahtijeva pristup vašem snimaču. Riječ je o usluzi zahvaljujući kojoj možete pokrenuti određene radnje poput pretraživanja, dobivanja uputa do odredišta i izrade podsjetnika.

Carić naglašava da aplikacije mogu tražiti pristup raznim podacima, od lokacije do snimača. “Dok god telefon radi, on skuplja sve podatke i o tome što ste napisali, čak i ako to niste poslali.”

Upravo se ti podaci mogu koristiti za ciljane oglase, a Carić pojašnjava da je vam se zbog toga na društvenim mrežama mogu pojaviti oglasi o jakni, tenisicama ili novom mobitelu o kojem ste jučer pričali s prijateljem.