Četvrtak, 28.03.2024.

Spremite se za ljeto: Trikovi kojim ćete spriječiti pojavu uraslih dlaka

Petak, 20.05.2022. | Lifestyle | Najnovije

Problem uraslih dlaka je prvenstveno estetski problem, remeti nam glatkost i ujednačenost tena. U pojedinim situacijama može doći i do infekcija.

Ovo se javlja kada dođe do promjene pravca rasta dlake, kada se ona izvije i krene da raste u suprotnom smjeru i to ispod površine kože. To mjesto može biti natečeno, bolno, crveno, a može se pojaviti i iscjedak. Skoro svaka žena se susrela sa ovom iritantnom pojavom – uglavnom na nogama ili preponama.

Šta je potrebno da znate kako biste redukovali ovaj problem?

Odradite piling 

Prije nego što uzmete brijač u ruke, odradite piling, a možete i namjenskim rukavicama ili drugim namjenskim dodacima ukloniti mrtve ćelije kože.

Koristite pjenu za brijanje

Umesto obične kupke ili sapuna preporučljivije je da koristite pjenu za brijanje. Odaberite pjenu za brijanje u zavisnosti da li vam je koža osjetljiva i sklona isušivanju.

Ne koristite dugo isti brijač

Rok trajanja brijača zapravo je individualan i zavisi od toga koliko često se depilirate i kakva vam je dlaka. Većina dermatologa ipak preporučuje da svoj brijač zamijenite novim poslije mjesec dana, jer se na njemu skupljaju bakterije. Nemojte ga ostavljati na kadi ili tušu – vlažnost pogoduje razvoju bakterija koje ćete kasnije prenijeti na svoju kožu.

Pravac brijanja

Mnogi griješe kada je pravac brijanja u pitanju – trebalo bi da povlačite brijač odozgo nagore, odnosno niz dlaku. Izbegavajte uklanjanje dlaka potezima odozdo nagore.