Subota, 20.04.2024.

Pet namirnica koje smanjuju želju za hranom i pomažu pri gubitku kilograma

Petak, 20.05.2022. | Lifestyle | Najnovije

Najbolji način da pomognete tijelu da sagorijeva tjelesnu masnoću jeste piti puno vode, redovno vježbati i jesti takozvanu termogenu hranu, prema studiji objavljenoj u Springer Openu, a neke od takvih namirnica su: čili papričice, biber, đumbir, kokosovo ulje i protein.

Masne naslage na trbuhu nisu samo problem ako sanjate o fit izgledu, istovremeno mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene posljedice jer okružuju vaše vitalne organe.

Kako bi pomogli tijelu da sagorijeva tjelesnu masnoću preporučuje se ispijanje puno vode, redovno vježbanje i konzumiranje termogene hrane.

Termogena hrana može pomoći potaknuti metabolizam i sagorijevanje kalorija poboljšavajući termogenezu, proces u kojem tijelo sagorijeva kalorije kako bi iskoristilo upravo pojedenu hranu, pretvarajući te kalorije u toplinu.

Tijelo uglavnom sagorijeva kalorije unesene održavanjem svojih redovitih metaboličkih funkcija i tjelesnom aktivnošću, međutim, neke kalorije se također sagorijevaju termogenezom izazvanom prehranom.

U nastavku navodimo neke termogene namirnice koje bi mogle potaknuti vaš metabolizam i sagorjeti masnoće na trbuhu:

  • Kapsaicin u čili papričicama
  • Određeni začini poput crnog bibera
  • Đumbir
  • Kokosovo ulje
  • Protein

Proteini bi mogli biti učinkovit način za smanjenje trbušne masti. Njihova glavna svrha je izgradnja i popravak tjelesnog tkiva, što znači da je bitan dio vašeg preživljavanja.

Prošle studije su pokazale da veći unos proteina smanjuje žudnju za hranom za 60 posto. Također je utvrđeno da konzumacija proteina može potaknuti metabolizam za 80-100 kalorija dnevno.

U istraživačkom članku objavljenom u časopisu Obesity 2011. istražen je učinak proteina iz prehrane na percipirani apetit tijekom mršavljenja.

Istraživači su eksperimentirali na uzorku od 27 muškaraca s prekomjernom tjelesnom težinom.

Uzorak je podijeljen u tri grupe, od kojih su dvije konzumirale bogate proteinima kao tri ili šest obroka dnevno, dok je treća konzumirala tri obroka tradicionalnog unosa.

Studija je utvrdila da povećanje unosa proteina koji čini 25 posto kalorija u obroku može smanjiti žudnju za 60 posto.