Subota, 27.04.2024.

Zašto ostatke hrane ne treba prekrivati aluminijskom folijom

Utorak, 28.09.2021. | Lifestyle | Najnovije

Iako prilikom pakovanja ostataka hrane najčešće posežemo za aluminijskom folijom, kojom prekrijemo posudu u kojoj se hrana nalazi, čini se da ona ipak nije najbolji odabir. Folija ne pruža potpunu zaštitu od zraka koji pospješuje širenje bakterija, a samim tim i kvarenje hrane, čime možemo ugroziti zdravlje.

Ostaci hrane u frižideru obično mogu trajati do četiri dana i biti ponovo iskorišteni ako su dobro zatvoreni i pravilno uskladišteni. Za većinu ljudi prekrivanje tanjira folijom i ostavljanje u frižider brz je i jednostavan način spremanja hrane. Međutim, zamotavanje hrane u aluminijsku foliju također je jednostavan način da se izložite riziku po zdravlje.

Slično kao što nam je za disanje potreban zrak, bakterijama je potreban zrak za napredak. Neke bakterije poput stafilokoka i Bacillus cereus, koje uzrokuju bolesti koje se prenose hranom, proizvode toksine koje ne uništavaju visoke temperature kuhanja. Kada se topli obrok ostavi na sobnoj temperaturi duže od dva sata, bakterije se brzo šire, prema američkom Ministarstvu zdravlja Washington.

Korištenje aluminijske folije za prekrivanje hrane predstavlja isti rizik jer hranu ne ostavlja u potpunosti bez zraka. Kad je prisutan zrak, to omogućava bakterijama da brže rastu, zbog čega hrana neće moći dugo stajati bez kvarenja.

Ako želite sigurno spremiti ostatke hrane, evo nekoliko smjernica kako to učiniti:

Uvijek ih ostavite u plitke, hermetički zatvorene posude kako biste ubrzali proces hlađenja i spriječili širenje bakterija u hrani.

Stavite hranu u frižider u roku od dva sata, prije nego što bakterije stignu nanijeti štetu. Mliječni i mesni proizvodi posebno su skloni širenju bakterija, što ističe koliko je važno koristiti nepropusne posude za sve ostatke. Bacite svu hranu koja je stajala duže od dva sata.

Sigurno skladištenje ostataka znači pronalaženje nepropusnih posuda, a posebno se preporučuje upotreba ekološki prihvatljivijih zdjela za višekratnu upotrebu, koje su izrađene od stakla, silikona za hranu i plastike bez BPA.

Na ovaj način možete uštedjeti novac, a osim toga sačuvati ostatke od kvarenja.