Nedjelja, 27.10.2024.

Noćas počinje ljetno računanje vremena: Dugo se nagađalo je li ovo zadnje pomicanje sata

Subota, 27.03.2021. | Lifestyle | Najnovije

Godinama se već raspravlja o ukidanju ove procedure jer loše utječe na zdravlje ljudi.

Cijela Europa, osim Islanda, Rusije i Bjelorusije ovog će vikenda promijeniti računanje vremena sa zimskog na ljetno. Tačnije, u noći sa subote 27. na nedjelju 28. marta sat ćemo prebaciti s 2 sata na 3 i tako ‘izgubiti’ jedan sat.

Dani će se produljiti, odnosno sunce će kasnije izlaziti i kasnije zalaziti.  Godinama se već raspravlja o ukidanju ove procedure jer loše utječe na zdravlje ljudi – poremeti se lučenje melatonina tijekom noći, a samim time i bioritam čovjeka.

Povećava se rizik od srčanog i moždanog udara, a starije osobe koje boluju od karcinoma mogu razviti veći rizik od kardiovaskularnih oboljenja tih dana.

Uz sve to, promjena sata utječe na pritisak i mentalno zdravlje, pa su tako neka istraživanja pokazala da se prvi ponedjeljak nakon pomicanja sata povećavaju šanse od srčanog udara za 25 posto.  Javlja se hronični umor, smanjena produktivnost i smanjena koncentracija, a to je dokazalo i istraživanje u Americi koje je pokazalo da je u samo šest dana nakon pomicanja sata broj saobraćajnih nesreća porastao s 5,4 na 7,5 posto. Prema izračunima to znači 302 više smrtno stradalih u razdoblju u 10 godina. 

S obzirom na to da još uvijek nismo dobili potvrdu je li ovo zadnje pomicanje sata već se o tome samo nagađalo, nije izgledno da će biti donesena ta odluka u doglednom razdoblju.

Kakvo nas proljeće očekuje? AccuWeather objavio prognozu za cijelu Europu: