Nedjelja, 27.10.2024.

Poznati frizer otkriva: 6 savjeta za savršenu kosu kojim bi mogli uštediti novac i vrijeme

Nedjelja, 21.03.2021. | Lifestyle | Najnovije

Lijepa kosa se smatra jednim od glavnih znakova ženske ljepote i zdravlja. Ako želite da imate lijepu kosu ne morate ići u frizerski salon na skupe tretmane. Saznajte više o korisnim osobinama stvari koje imate kod kuće. Mi vam donosimo neke od najefektnijih savjeta za njegu vaše kose.

1. Sapun, balzam za usne i želatin pomoći će vam da se nosite s kovrdžavom kosom Pomiješajte 1 kašiku želatinskog praha u 3 kašike vode (možete upotrijebiti mineralnu vodu kako biste postigli bolje rezultate.) Otopite želatin i dodajte samo malo balzama za kosu. Kako bi kosa bila jača, takođe možete dodati jedan žumanjak. Ohladite otopinu i stavite je na kosu. Zatim stavite kapu za tuširanje ili pokrijte kosu peškirom i držite oko 40 minuta. Ova će maska učiniti kosu sjajnom i glatkom.

2. Odaberite pravu četku za kosu Odabir prave četke i njeno ispravno korišćenja od vitalnog je značaja ako želite zdravu kosu. Ne četkajte mokru kosu jer je tada osjetljiva i lako ćete je oštetiti. Osušite je malo prije četkanja. Koristite četku sa širokim zubom da biste lakše raščešljali zapetljanu kosu.

3. Maska od jajeta ubrzava rast kose Pomiješajte ricinusovo ulje, žumanjce i med, nanesite smjesu na kosu. Umotajte kosu u peškir ili stavite kapu za tusiranje i ostavite da djeluje nekoliko sati. Zatim, isperite i stavite balzam za kosu. Ponavljajte proces dva puta sedmično, i primjetićete impresivne rezultate vašeg truda.

4. Domaći suhi šampon za svejžinu vaše kose Pomiješate kašiku kukurza, 2 kašike kakaa (za tamnu kosu) i 5-6 kapi nekog esencijalnog ulja. Raširite svuda po kosi, i zatim fenom uklonite preostale dijelove suhog sampona, time ćete joj dati i volumen.

5. Tajna brige o suhim krajevima Prije pranja kose stavite balzam na njene vrhove. Time štitimo kosu od agresivnog djelovanja šampona na naše suve krajeve. Takođe, postoji još jedna mogućnost: koristite balzam prije pranja kose, a ne nakon. Vjeruje se da je ova metoda sjajna za strukturu kose.

6. Riješite se peruti Vjeruje se da je aspirin efektivan sastav u mnogim receptima za ljepotu. Može se koristiti i za borbu protiv peruti. Ono što trebate učiniti je umrviti nekoliko pilula, pomiješati ih sa šamponom i nanijeti je na vaše tjeme. Ostavite smjesu nekoliko minuta, a zatim dobro isperite.