Utorak, 07.05.2024.

Turski karanfil: Zaboravljeni cvijet lijepog izgleda i ugodnog mirisa – Cvjetaće dugo uz pravilnu njegu

Subota, 17.04.2021. | Lifestyle | Najnovije

Turski karanfil je cvijet koji smo svi nepravedno zapostavili i zaboravili, a naše bake su obožavale ovaj cvijet koji je cijelo ljeto širio svoj opojni miris u njihovim baštama i vrtovima. 

Turski karanfil ili Dianthus barbatus je višegodišnja biljka. Ova biljka obično ne cvjeta prve godine kada se posadi,a li će zato narednih 4-5 godina krasiti vaš vrt sve do jeseni. Veoma lako se razmnožava iz sjemena. 

Posadite ih u rano proljeće, a u vrt ih presadite krajem ljeta. Tako će sledeće godine cijelo ljeto cvjetati i krasiti vaš vrt. Još jednostavnije je da ih odmah posadite u vrt, ali nemojte očekivati da će cvijetati iste godine. Za uzgoj turskih karanfila je jako važno redovno zalijevanja. 

Ne vole previše vlažnu podlogu, zato ih trebate zalijevati jednom do dva puta sedmično. Ne vole hlad, pa ih trebate posaditi na mjesta koja su cijeli dan izložena suncu. Redovno uklanjajte cjetove koji su uvenuli kako biste pospješili cvjetanje i kako bi vaši turski karanfili izgledali ljepše. 

Turski karanfil je jedan od prvih cvjetova koji rano počinju cvjetati. Njihov cvijet možete očekivati već tokom maja, a može trajati sve do kraja ljeta. Turske karanfile takođe možete uzgajati u saksijama, ali tada treba birati jednogodišnje sorte koje imaju manju potrebu za prostorom. Takođe, tada se moraju redovno prihranjivati, češće zalijevati i držati na suncu. 

Malo ljudi zna da su turski karanfili u stvari jestivi i od njih se mogu spremati razne salate i slastice. Takođe se koriste u kozmetičkoj industriji zbog svog intenzivnog mirisa. Esencijalna ulja koja se dobijaju iz ovog cvijeta se koriste za izradu parfema, piše Pult24.