Nedjelja, 27.10.2024.

Saslušati i čuti šta neko govori nije isto – Zašto nam je važno biti dobar sagovornik

Ponedjeljak, 15.03.2021. | Lifestyle | Najnovije

Danas je prava rijetkost naći nekoga ko će vas saslušati i ko će čuti ono što govorite. 

Nažalost, zaboravili smo šta znači slušati jedni druge čak i onda kada nam je zaista važno. Slušati ne znači samo manje pričati. Treba znati postaviti pravo pitanje i pravilno odgovoriti na riječi sagovornika. Slušanje je više od razumijevanja riječi koje su nam upućene. 

Slušati znači biti iskreno zainteresovan za ono što naš sagovornik govori. To nije uvijek lako. Ljudi često padaju u iskušenje da odmah iznesu svoje mišljenje i ponude riješenje. Važno je da znamo odoljeti tom iskušenju na vrijeme. 

Stručnjaci ističu da kada pored sebe imamo nekoga ko će nas saslušati, da se tada bolje osjećamo. Komunikacija sa empatičnim i pažljivim slušaocem smanjuje nivo stresa i potrebu da se pravdamo i branimo. Kada razgovaramo sa nekim ko nas ne osuđuje lakše možemo razumjeti sebe, svoj stav prema situaciji i slobodno govoriti o svojim osjećanjima. 

To se ne dešava samo onda kada razgovaramo sa nekim jedan na jedan, već i kad razgovaramo sa većom grupom ljudi. Kada jedna osoba u grupi govori, a ostali pažljivo slušaju, onaj koji govori se osjeća opuštenije i dolazi do dubljih i zanimljivijih zaključaka. 

Važno je da vježbamo komunikaciju sa ljudima sa kojima nam je teško komunicirati i koje je teško razumjeti. Pronađite nekoga sa kim možete dijeliti svoje misli, ali budite otvoreni i vi da saslušate svog sagovornika u tišini i bez prekidanja. 

Slušajte svog sagovornika i pokušajte sagledati njegovu situaciju iz svog ugla. Priroda nas je obdarila sa dva oka, dva uha i jednim jezikom, tako da trebamo gledati i slušati više nego što govorimo, piše Infopult.