Petak, 25.10.2024.

Žena svuda nosi jednu istu haljinu već 100 dana, i nema namjeru da je promijeni: Evo zbog čega!

Petak, 15.01.2021. | Lifestyle

Časna sestra i majka troje djece Sara Robins-Kol (52) iz Amerike se prepustila jednom neobičnom izazovu – nošenju iste odjeće 100 dana zaredom, u pokušaju da živi bez takozvane brze mode koja je drugi najveći zagađivač okoline na svijetu.

Naime, ona je kupila jednu crnu haljinu od merino vune i od jeseni prošle godine nosi je svuda- na posao, u domu, tokom šetnje, planinarenja pa čak i tokom novogodišnjih i božićnih praznika, piše Mirror.

Ona otkriva da je toliko uživala u nošenju iste haljine da je donijela odluku da postavi sebi novi izazov za 2021. godinu.

“Na moje iznenađenje, nošenje iste haljine 100 dana zaredom nije mi ništa oduzelo od života. Umjesto toga, inspirisalo me je da odem korak dalje i da ne kupujem nikakvu novu odjeću ili dodatke u periodu od 1. septembra 2021. do 1.  2022. godine“, kaže i dodaje:

“Shvatila sam da u mojim godinama imam odjeću za svaku priliku, a ako mi zatreba haljina za bal,  uzeću onu koja mi skuplja prašinu u ormaru od 1992. godine”, objasnila je 52-godišnja Sara.

Nove navike kako bi se spasila planeta


Sara je jedna od 250 žena koje su prihvatile 100-dnevni izazov koji je potekao od jedne dizajnerske kuće. Izazov je pokrenut kako bi pokazalo da nošenje samo jednog odjevnog komada iz dana u dan mijenja potrošačke navike, smanjuje pranje veša i spašava našu planetu.

Kada sam prvi put vidjela izazov na društvenim mrežama pomislila sam: ‘Zašto ne?’”, kaže ona

.Žene koje su prihvatile izazov su smjele da peru i suše haljinu preko noći, ali ako su bili budni, očekivalo se da će je nositi. Svi oni koji su završili izazov osvojili su vaučer od 100 dolara, kojim će kupiti novu odjeću.

“Ranije sam imala utisak da me stalno svi gledaju i primjećuju šta sam obukla. . Sada znam da nije tako”, otkrila je.