Subota, 04.05.2024.

Naučite svoju djecu ispravno da gube – Psihološki savjet za roditelje

Nedjelja, 09.05.2021. | Lifestyle | Najnovije

Ako želite svoje dijete da pripremite za život i za budućnost, naučite ga da gubi prije svega.

Svako dijete može na ispravne načine postići sve što poželi. Može naučiti bolje misliti, bolje pamtiti, bolje ostvarivati ciljeve. Uz veliku i ispravnu podršku roditelja dijete će postići bolje rezultate. Djeca se rađaju bez predrasuda i bez stereotipa. 

Usvajaju ih u interakciji s roditeljima, okolinom i odrastanjem u kulturi koja ih uči što je moralno a šta nije. Već u ranoj dobi djeca počinju oponašati svoje roditelje te tako usvajaju njihova uvjerenja i razmišljanja. Stereotipi se mogu pronaći u knjigama, stripovima, reklamama ili filmovima. 

Predrasude i stereotipe ne možemo iskorijeniti, no možemo ih smanjiti razvijanjem empatije prema drugima. Tako ćemo biti dobar primjer djeci. Ne dozvolite djetetu da ima pogrešno shvatanje o gubljenju, bilo da se radi o igricama, takmičenjima ili nekim drugim stvarima.

Vrlo je važno da kroz igru pokažete da je uredu gubiti. Kad dijete izgubi u igri, ono je nezadovoljno, a njegova reakcija može se kretati između blagog nezadovoljstva do iznimno burnog ispada. Najvažnije je da djetetu pružite potpunu podršku i da se otvoreno ponosite njime bez obzira na rezultat koji ostvari.

Objasnite mu koliko je važno da s trudi ali i da se pomiri sa tim kad izgubi. Važno je izgraditi realnu sliku i realna očekivanja. Ako prihvatimo da ne moramo uvijek biti najbolji kad god se maksimalno zalažemo – u manjoj ćemo mjeri osjećati nezadovoljstvo ako doživimo poraz. 

Važno je naučiti dijete da se varanjem ne postižu realni rezultati i da varanjem zadovoljstvo je vrlo kratko. Primijetite li da dijete to čini, predložite mu da vježba više kako bi postigao rezultate vlastitim trudom a ne varanjem. Ne bitno da li je riječ o igri na karte, sportu ili školi, uvijek ga učite tome. Dijete će biti motivisano za uspjeh kada dobije bolje rezultate, piše Pult24.