Petak, 17.05.2024.

Sedam razloga zašto otmjeni restorani poslužuju male porcije hrane

Srijeda, 05.05.2021. | Lifestyle

Ako ste ikada otišli u otmjeni restoran postoji mogućnost da ste ostali zatečeni visinom računa jer ste dobili malu porciju, iako veoma lijepo dekorisanu. Međutim, za to postoje zanimljivi i opravdani razlozi.

U nastavku donosimo objašnjenja zašto su porcije u vrhunskim restoranima sve manje i manje.

1. Svako jelo ima skupe sastojke

Jela s profinjenim, pažljivo odabranim sastojcima prilično je često naći u vrhunskim restoranima. Kila govedine Wagyu košta 200 dolara, a kilogram kavijara košta oko 10.000 dolara. Zamislite da s njima napravite veliku porciju jela i dodate talijanske bijele tartufe (oko 7.500 dolara po kilogramu). Cijena bi bila izuzetno visoka.

Zbog toga restorani serviraju manje porcije kako bi se osigurala pristupačna krajnja cijena jela.

2. Manji dijelovi su elegantniji

Manje porcije bit će lakše oblikovati i vjerojatno će izgledati elegantnije za posjetitelja koji uživa – prvo očima, a zatim i nepcem.

3. Moći ćete probati svega po malo

Obično većina restorana poslužuje obrok od tri slijeda – s predjelom, glavnim jelom i desertom. Ponekad na kraju naručimo samo glavno jelo. U finim restoranima, broj slijedova može dodati do 12 različitih jela.

Tih 12 slijedova uključuje predjela, juhu, salatu, ribu, prvo glavno jelo, sredstvo za čišćenje nepca, drugo glavno jelo, sir, desert i piće. Zamislite da sve to jedete ako se poslužuju u redovnim obrocima. Zbog toga restorani smanjuju količinu hrane, pa sve probajte pomalo.

4. Svako jelo je umjetničko djelo kuhara

Postoji francusko jelo pod nazivom Gargouillou, koje se sastoji od najmanje 16 različitih i odvojeno kuhanog povrća. Tanjir je uređen kao umjetničko djelo i zasigurno će impresionirati svakoga.

Zamislite kako pokušavate lijepo rasporediti sve to sitno povrće na već pun tanjir. Vjerojatno ne bi izgledao tako estetski ugodno, zbog toga se kuhari radije drže smanjenih porcija.

5. Svaki zalogaj ostat će nezaboravnog okusa

Prvi zalogaj koji uzmete iz obroka ima najbolji okus. To je zato što će vaša osjetila postati manje osjetljivi dok jedete. Znajući to, kuhari se usredotočuju na kvalitetu jela, a ne na količinu. Služeći manje porcije, obično možemo bolje uživati ​​u svakom zalogaju, umjesto da nam dosade velike količine hrane.

6. Ostavlja dojam vrhunskog, kvalitetnog jela

Biti dio ekskluzivnog događaja ili posjedovati ograničeno izdanje nešto je na što su neki od nas ponosni. Izreka ‘manje je više’ i ‘dobre stvari dolaze u malim paketima’ čvrsto se odnosi na ovo.

Nije iznenađenje da pristup luksuznim mjestima i hrani donosi iste emocije, pogotovo kad jelo sadrži male količine sastojaka za koje pretpostavljamo da su kvalitetni.

7. Neobično je i podiže naša očekivanja.

Kad vidimo tanjir s tako malom količinom hrane, pitamo se koji je stvarni razlog tome. Međutim, na večeri koja sadrži nekoliko slijedova hrane zasigurno ćemo znatiželjno očekivati sljedeće jelo. Iščekivanje je baš zanimljivo.