Subota, 26.10.2024.

Kućni uređaji – kako odabrati idealne aparate za kuću i kako vam oni pomažu

Utorak, 02.03.2021. | Lifestyle | Najnovije

Kućni poslovi predstavljaju sastavni dio života, a ne može proći ni svega par dana, a da se na vašoj listi obaveza ne nađe barem jedan posao u kući ili stanu, koji se znatno lakše obavlja upotrijebom kućnih uređaja.

Bilo da je u pitanju peglanje, pranje veša, usisavanje, kuhanje ručka ili druga kućna obaveza, raznovrsni kućni uređaji su tu da “uskoče” i skrate proces, te uštede vrijeme koje se onda može iskoristiti na druge načine, u društvu porodice i prijatelja.

Izmjeđu ostalog, pojedini kućni aparati zaslužni su i za trenutke uživanja sa prijateljima, poput aparata za kafu koji će spremiti omiljeni napitak za svega nekoliko minuta.

Nije uvijek jednostavno odabrati kućne aparate, a prilikom razgledanja mnogobrojnih uređaja i njihovih funkcija, dolazi do nejasnoća po pitanju cijene i kvaliteta, te se u narednim redovima bavimo upravo kriterijumima koji su važni za odabir kućnih uređaja, ali i načinima na koje vam oni pomažu u domaćinstvu.

Kako su kućni uređaji promjenili svakodnevicu ljudi?

Pre samo nekoliko desetina godina, bilo je gotovo nezamislivo imati kućne aparate koje mi danas koristimo za obavljanje svakodnevnih poslova u kući i oko nje. Teško je da bismo danas mogli da uživamo u mnogim ukusnim jelima, da nema frižidera koji bi zadržao svježinu određene namirnice, ili zamzivača u kojem će struktura sladoleda, mnogima omiljenog dezerta, ostati nepromjenjena.

Širok asortiman kućnih uređaja olakšava sređivanje kuće i održavanje domaćinstva. Aparati poput veš mašine, mašine za pranje sudova i usisivača posebno su značajni u višečlanim domaćinstvima, te upravo zahvaljujući ovim aparatima ukućani imaju više slobodnog vremena da se posvjete jedni drugima.

Inače, frižideri slični onima koje danas koristimo na tržištu su se pojavili 30-ih godina prošlog vijeka, a na početku su kao rashladno sredstvo koristili amonijak, metil-hlorid i sumpor-dioksid. Kasnije ulogu ovih gasova preuzima freon koji se i danas koristi.

Nekoliko godina kasnije, pojavljuje se i mikrotalasna peć koju je sasvim slučajno otkrio Peri Spenser, a 1947. godine napravljena je prva mikrotalasna pećnica. Pomenutu ćemo i električni šporet koji je najranije predstavljen širim narodnim masama i to krajem 19. vijeka!

Kućni uređaji koji olakšavaju poslove u domaćistvu

Istakli smo da su kućni aparati umnogome promjenili svakodnevicu ljudi, a njihov prodor, odnosno početak masovnog korištenja, vezuje se za drugu polovinu 20. vijeka. Od toga trenutka kućni uređaji napreduju i razvijaju se u korak sa modernim tehnologijama.

Izuzev već pomenutih uređaja – frižidera, šporeta, mašina za veš i sudove, koji olakšavaju kućne poslove, tu su i uređaji koji su muškarcima i ženama od izuzetnog značaja za njegu čitavog tijela. U ovoj grupi se kao najkorisniji uređaj sasvim sigurno izdvaja fen, koji damama sa dugom i gustom kosom ubrzava proces sušenja iste.

Istaći ćemo i male kuhinjske aparate koji su sjajni saveznici za pripremu ukusnog i zdravog obroka, ali i spremanju omiljenih napitaka poput kafe i voćnog soka. Ovoj grupaciji pripadaju mikseri, blenderi, sokovnici, aparati za kafu, sjeckalice i slično.

Napravite oazu u bašti pomoću korisnih mašina

Izuzev svakodnevnih poslova u zatvorenom prostoru, tu su i baštenski poslovi i majstorije kojima se uljepšava zeleni kutak svakog doma. Bilo da imate malo dvorište prekriveno raznovrsnom vegetacijom, ili je vaša okućnica znatno veća, može se izdvojiti nekoliko uređaja, odnosno mašina koje će vam biti izuzetno korisne.

Kada govorimo o manjoj površini bašte, odnosno dvorišta, biće vam sasvim dovoljan trimer za travu pomoću kojeg će travnjak uvijek izgledati uredno. Također,  za dvorišta sa manje pristupačnim dijelovima, kao i za bašte sa uskim prilazima, ali i neravnim terenom, trimer izuzetno praktičan uređaj.

Sa druge strane, ukoliko je bašta prostranija, kosilica za travu će u znatno kraćem roku obaviti posao.

Kriterijumi za odabir kućnih uređaja – birajte pametno

Prilikom kupovine kućnih aparata treba da se vodite određenim kriterijuma, te sigurnom i pametnom kupovinom odaberete uređaje koji će dugo zauzimati važno mjesto u vašem stanu ili kući.

Prvi kriterijum je sasvim sigurno kvalitet uređaja, potom treba razmišljati o njegovim funkcijama, a na kraju i o cijeni, te je vrlo važan odnos cijene i kvaliteta. Određeni uređaj može biti skuplji u odnosu na slične proizvode na tržištu, ali ukoliko po toj cijeni dobijate još bezbroj praktičnih funkcija, sastavite računicu, te odaberite rješenje koje će vam najviše koristiti.

Primjera radi, pametni frižideri, koji se ističu kao jedan od najzanimljivih produkata 21. vijeka imaju interesantne, a prije svega korisne funkcije poput LED displeja, alarma za otvorena vrata, štedljive programe i mogućnost samootapanja.

Ove funkcije ne samo da će vam biti korisne prilikom održavanja uređaja, nego i za uštedu električne energije. Stoga možemo reći da je vrijedno uložiti u jedan ovakav uređaj, posebno kada govorimo o višečlanoj porodici u kojoj frižider igra veliku ulogu.

Izuzev funkcija i kvaliteta, obratite pažnju i na proizvođače koji se nalaze u prodavnici koja predstavlja vaš izbor za kupovinu kućnih uređaja. Pojedine prodavnice nude i online šoping koji je sve popularniji posljednjih godina, a važno je da u odabranom online šopu pronađete detaljan opis proizvoda, kao i mogućnost plaćanja karticama i kešom, a fiskalni račun i garancija su obavezni.

Nadamo se da su vam naši savjeti, ali i intresantne informacije o uređajima koje svakodnevno koristite u domaćinstvu, bili korisni, te da će proces odabira malih i velikih kućnih aparata biti jednostavniji.