Nedjelja, 27.10.2024.

Pažljivo birajte: Boje za kosu mogu izazvati alergije

Četvrtak, 01.04.2021. | Lifestyle | Najnovije

Boje za kosu međusobno se razlikuju po trajanju, odnosno postojanosti na kosi. Preparati čije smo deklaracije analizirali sadrže hemijske spojeve koji međusobno reagiraju unutar kose.

U prisustvu vodik-peroksida, popularno zvanog hidrogen, dolazi do nastajanja većih obojenih molekula. Do procesa bojenja zapravo dolazi tek kad sve ove male molekule prođu kroz kutikulu, odnosno vanjski sloj dlake i uđu u njenu koru. Male molekule ovog tipa hemičari nazivaju prekursorima, jer iz njih nastaju veće molekule. Među ove spojeve spadaju p-fenilendiamin te p-aminofenoli.

U ovim proizvodima su vrlo važni i spojevi za nijansiranje, takozvani modifikatori, a tu spadaju, naprimjer, m-aminofenol za smeđu te crveno-ljubičastu, rezorcinol za postizanje zelene i smeđe boje, a za plave nijanse tu su m-diamini.

Korištenjem vodik-peroksida kao oksidacijskog sredstva dolazi do razgradnje prirodnog pigmenta prisutnog u dlaci, a do ove reakcije dolazi pri povišenim vrijednostima pH pa se, naprimjer, u tu svrhu dodaje amonijak. Osim amonijaka, koji ima neugodan miris i ljudi ga zbog toga ne vole, može se koristiti etanolamin, a djelovanje prema boji i kosi je podjednako.

Može imati neugodan miris

Za boje je bitno da ne oštećuju dlake, a da prilikom bojenja ne boje vlasište te da imaju što manje štetnih učinaka, kako po kožu, tako i po zdravlje općenito. Važno je da je senzibilizacija, odnosno moguća iritacija svedena na minimum.

U idealnom slučaju, boja se ne smije mijenjati, naprimjer, na suncu, tokom pranja pod utjecajem vode i šampona te raznih pripravaka koji se koriste za oblikovanje i njegu kose, poput regeneratora i lakova.

Kod svih ovih pripravaka važno je strogo se pridržavati uputa za upotrebu. Pogotovo ako je riječ o proizvodima koji sadrže hemikalije kojima je upotreba strogo ograničena, što je zapravo slučaj s tvarima koje se nalaze u proizvodima za bojenje kose. Svako izlaganje hemikalijama za trajno bojenje kose, osim što dovodi do estetskog učinka po izgled kose, neizbježno utječe i na cijeli organizam.

U kojoj mjeri će ovaj utjecaj biti izražen ponajviše ovisi o pojedincu, učestalosti izlaganja tim proizvodima, vrsti proizvoda, načinu upotrebe i drugim faktorima.

Može sadržavati i opasne tvari

Upravo iz tog razloga Evropska komisija sve više smanjuje broj dopuštenih hemikalija u ovim proizvodima jer se smatra da donose određeni rizik po zdravlje ljudi.

Neki od sastojaka mogu izazvati i različite reakcije, naprimjer, alergijsku. Kod ovog tipa bojenja uvijek će doći do djelomičnog oštećenja dlake. Potrošači nikad ne smiju bezuvjetno vjerovati proizvodu, nego kritički pročitati deklaraciju i dodatno se informirati.

Uvijek treba dobro čitati deklaracije

Na nekim bojama piše da nisu za bojenje trepavica i obrva, a navode da to može dovesti do sljepila. Boje najčešće nisu za mlađe od 16 godina.