Srijeda, 23.10.2024.

Zašto vas kosa boli?

Nedjelja, 30.08.2020. | Lifestyle

I već na samom početku da vam razriješimo dilemu, ne umišljate, ona zaista može da boli. Poput bola koji osjećate u nogama nakon višesatnog vježbanja, bolna kosa je stvarna i predstavlja problem koji se mora rješavati. Bol naime, potiče iz vlasišta, jer je kao što sigurno znate kosa napravljena od mrtvih ćelija što znači da na njoj nema receptora za bol.

I dok su razlozi višestruki, ni malo prijatna pojava se najčešće vezuje za nakupljanje sloja na vlasištu ili kao posljedica migrene. Međutim, postoje efikasni načini koji mogu da vas oslobode bolne kose.

RAZLOZI BOLNE KOSE

Prekomjerna upotreba šampona za suho pranje kose, kao i često pranje kose i promjena vremenskih prilika mogu biti uzroci bolnog vlasišta. Šta god od navedenog da je posrijedi, rezultat je nakupljanje ulja na vlasima i taloženje na skalpu. Međutim rješenje nije ni rjeđe pranje kose ni promjena šampona. Treba uzeti u obzir i tip kose i stil života koji takođe mogu da doprinesu bolnom osjećaju u kosi. Kvalitet vode u velikoj mjeri može da doprinese zdravlju vlasišta. Tvrda voda, ona bogata kalcijumom i magnezijumom, može dovesti do isušivanja vlasišta i stvaranja mineralnih naslaga na njemu.

KAKO SPRIJEČITI BOL U PREDJELU VLASIŠTA I DUŽ KOSE?

Držite se podalje od šampona za suho pranje kose. Ako vam je zaista potreban, koristite ga maksimum jednom mjesečno.

Nabavite filter za tuš koji se efikasno bori sa tvrdom vodom. Omekšavanje vode može biti najjednostavniji način sprječavanja bolnog stanja sa kosom.

Promjenite frizuru. Previše duga kosa takođe može biti uzrok bola u predjelu vlasišta. Pletenice, kikice, konjski rep, punđa i slične frizure zatežu kosu i samim tim iritiraju vlasište.

Temeljno operite kosu. Sjećate li se pranja kose u frizerskim salonima? Ne čini li vam se da su djevojke zadužene za pranje kose tamo daleko grublje od vas? Razlog je jednostavan, kosi je potrebno temeljno šamponiranje kako bi zablistala.

Očistite temeljno svoju četku za kosu. Nakon svakog četkanja kose potrebno je ukloniti sve otpale vlasi i temeljno oprati četku pod mlazom tople vode, uz korištenje sapunice.