Srijeda, 23.10.2024.

Nikako nemojte piti vodu u ovim situacijama kada su tropske vrućine!

Subota, 29.08.2020. | Lifestyle

Izbjegavajte vrijeme najjačeg Sunca. Vrućine ćete lakše podnijeti ako korigujete ishranu. Postoji hrana koja nas hladi, a tu spadaju krastavac, kupus, paradajz, jabuka, manje masna riba. Uzimajte dosta tečnosti, ali savjet je da vodu pijete kada ustanete, nekoliko minuta prije doručka i nekoliko minuta prije večere. Ako pijete vodu tokom jela, rizikujete da dobijete ljetnju dijareje.

Kako da znamo da li unosimo dovoljno tečnosti?!

Ukoliko vam je ujutru mokraća tamnožuta, to je znak da ne pijete dovoljno vode. A ako to primjetite i u toku dana, uzimajte manje gutljaje tečnosti, sa pauzama. Znak da vam ne nedostaje tečnosti jeste urin svjetložute boje.

Tokom vrućina nositi odjeću koja nas ne steže, šešire sa obodom i naočare sa UV filterom.”Ukoliko nemate takve naočare, onda je bolje i ne nositi ih jer zatamnjena stakla bez UV filtera šire zjenice pa one propuštaju više svjetlosti odnosno više štetnih zraka”.

Ako vas, pak, vrućine dočekaju prvih dana na odmoru, ljekari preporučuju da se lagano adaptirate na Sunce – prije devet sati ujutru i nakon 17 časova popodne.

Ženama se ne savjetuje da sunčaju grudi čija je koža jako osjetljiva na sunčanje”. Kremu treba nanositi iznova nakon izlaska iz vode, ali i poslije bavljenja sportom odnosno pojačanog znojenja.