Srijeda, 23.10.2024.

KUHAJTE S IVANOM: Kraljica baklava

Srijeda, 29.07.2020. | Lifestyle

Premda nam užurbani životni ritam i svakodnevica često ne dozvoljavaju vremenske slobode koje bismo željeli, mnogi uživaju gotovo terapijski u kuhanju.

Međutim, čak i najveći ljubitelji kuhanja ponekad dođu do tačke u kojoj se osjećaju kao da pripremaju nekoliko istih jela iznova i iznova. Ako ste se našli u ovakvoj situaciji, Ivana će da vam ponudi najnovije recepte i ideje. Ako ste, pak, prvi put u kuhinji – ne brinite, i kuhajte s Ivanom.

Danas je na meniju – kraljica baklava.

Baklava je bogata, slatka i sočna slastica koju poznaje cijeli svijet, a originalno nam dolazi iz kuhinja Turske, Grčke te mnogih arapskih i bliskoistočnih zemalja. Udomaćila se i kod nas, pa se tradicionalno priprema za praznike, a posebno za Bajram. Dobro nam je svima znano da se radi o desertu napravljenom od listova jufke, premazanih otopljenim maslacem pa nadjevenim mljevenim i sjeckanim orašastim plodovima. Na našim su prostorima to najčešće orasi, dok se u drugim zemljama mogu naći i baklave punjene pistacijama, bademima, pa i čokoladom. Završni je korak zalijevanje baklave slatkim šećernim sirupom, takozvanom agdom, koja je zaslužna za slatkoću i sočnost same baklave.

Potrebni sastojci:

– 1,5 pakovanje kora za baklavu

– 2kg oraha sjeckanih

– 2 putera

– šećer

– voda

-1 limun

Način pripreme:

Ako pravimo samo jednu vrstu baklave, onda pravimo veliku baklavu u dubokom plehu. Inače Ivana preferira visoke baklave.

Istopimo puter i premažemo pleh, stavimo par listova kora, zatim premažemo puterom, pospemo orasima (ne štedeći ih), a zatim jednu koru preko, i sve tako dok ne potrošimo sastojke. Za kraj ostavimo 3-4 kore. Složenu baklavu isječemo i ostatkom putera zalijemo presjeke.

Prije slaganja baklave pripremimo agdu koju je najbolje praviti “od oka”. Ivani je mjerilo dva prsta vode iznad šećera. Nasiječemo limun na kriške, ne cijedimo ga. Agda je gotova kada vam sa kašike prvih par kapi spadne, a ostale idu dosta sporije ili da vam se blago lijepe prsti.

Ispečenu vrelu baklavu, zalijemo mlakom agdom. Kažu jedno mora biti vruće, drugo hladno. Međutim, Ivana to nikada ne praktikuje a kakva baklava ispadne – prosudite po slikama.

Prijatno i uživajte.

Za više recepata zapratite profil na instagramu: @lacucinadiivana