Utorak, 22.10.2024.

Nevjerovatna živa skupltura u vrtovima Heligana

Nedjelja, 28.06.2020. | Lifestyle

Priroda nas nadahnjuje i pokoravamo joj se i poklanjamo svoje najbolje radove. Vrlo često smo u prilici da vidimo predivne skulpture koje prkose vremenu i prostoru i stoje ponosno na istom mjestu vijekovima. Međutim, kada malo bolje pogledamo, jasno nam je koliku moć zapravo priroda ima, da mijenja naše okruženje sa promjenom godišnjih doba.

Danas vas vodimo do Izgubljenih vrtova Heligana, na jugozapadu Engleske. Ovo čarobno mjesto pripovijeda posjetiocima o čuvenom Kralju Arturu i njegovoj hrabrosti.

Najveći evropski projekat obnove baštine prostire se na oko 200 hektara i savršeno je mjesto za istraživače, ljubitelje biljaka i romantičare. Misteriozni vrtovi, obavijeni čudesnim velom bajki i legendi, kriju u sebi jednu fascinantnu skulpturu. U pitanju je Sobarica iz Blata (Mad Maid).

Čuveni lokalni umjetnički duo – brat i sestra, zaslužni su za stvaranje ove ikonične skulpture. Sada već davne 1997. godine skulptura je zauzela svoje počasno mjesto u ovom izvanrednom okruženju, i od tad je postala nezaobilazan dio koji se mora vidjeti tokom šetnje kroz ovu nesvakidašnju baštu.

Posebno u vezi sa ovom skuplturom je to što je ona “živa”. To znači da se njena “odjeća” i “kosa” tokom godišnjih doba mijenjaju, kako mahovina, bršljen i trava rastu i venu. Njen živopisan izgled tokom proljeća i u ljetnjem periodu, gotovo da je neprepoznatljiv s jeseni i u toku zime. Skulptura je postavljena u ležećem položaju, i zapravo izgleda kao da je Sobarica zaspala u blatu, bez osvrta na prolaznost vremena oko nje.