Subota, 20.04.2024.

KUHAJTE SA IVANOM: Brzi i ukusni ručak za 45 minuta

Ponedjeljak, 27.07.2020. | Lifestyle

Premda nam užurbani životni ritam i svakodnevica često ne dozvoljavaju vremenske slobode koje bismo željeli, mnogi uživaju gotovo terapijski u kuhanju. 

Međutim, čak i najveći ljubitelji kuhanja ponekad dođu do tačke u kojoj se osjećaju kao da pripremaju nekoliko istih jela iznova i iznova. Ako ste se našli u ovakvoj situaciji, Ivana će da vam ponudi najnovije recepte i ideje. Ako ste, pak, prvi put u kuhinji – ne brinite, i kuhajte s Ivanom.

Danas je na meniju – teleća maslenica.

Potrebni sastojci:

– 2 teleće šnicle (može biti i pileća ili ramstek, stvar ukusa)

– 1 ploska lisnatog tijesta

– 1 glavica crnog luka

– 200 g gljiva

– vrhnje za kuhanje

– vegeta, biber i malo ulja.

Način pripreme:

Crni luk ogulimo, sitno isitnimo i malo dinstamo dok ne promijeni boju u zlatno žutu. Zatim dodajemo oprane gljive, isjeckane na listiće. Začinimo sa soli i biberom, te na kraju zalijemo vrhnjem za kuhanje. Teleće šnicle očistimo ako imaju žilica, izlupamo i stavljamo u vrelu grill tavu da se ispeku. Za to vrijeme odmrznuto lisnato tijesto razvaljamo na debljinu od 1-2 mm.

Na razvaljano lisnato tijesto stavljamo prvo malo sosa od gljiva, zatim šnicle pa opet malo sosa i preklopimo drugim dijelom tijesta, tako da nam sos ne može iscuriti prilikom pečenja. Pečemo u prethodno zagrijanoj rerni 15-20 min. Gotovu maslenicu izvadimo u tanjir za serviranje i zalijemo ostatkom sosa od gljiva.

Vrijeme pripreme: 45 min

Prijatno i uživajte.

Za više recepata zapratite profil na instagramu: @lacucinadiivana