Srijeda, 23.10.2024.

KUHAJTE S IVANOM: Sirnica

Utorak, 25.08.2020. | Lifestyle

Premda nam užurbani životni ritam i svakodnevica često ne dozvoljavaju vremenske slobode koje bismo željeli, mnogi uživaju gotovo terapijski u kuhanju.

Međutim, čak i najveći ljubitelji kuhanja ponekad dođu do tačke u kojoj se osjećaju kao da pripremaju nekoliko istih jela iznova i iznova. Ako ste se našli u ovakvoj situaciji, Ivana će da vam ponudi najnovije recepte i ideje. Ako ste, pak, prvi put u kuhinji – ne brinite, i kuhajte s Ivanom.

Danas na meniju – sirnica

Domaća i pripremljena na tradicionalan način – pita je jelo koje se uvijek može pojesti. Kako kaže Ivana: “Nisam još upoznala nekoga ko ne bi volio jesti pitu, neki sve vrste, neki vole samo jedne, ali vole ih!” Obzirom da nam je danas malo zahladnilo, Ivana predlaže da napravite sirnicu.

Potrebni sastojci:

Za jufku:

– 500 g brašna

– 1 kašikica soli

– 4 kašike ulja

– 260 ml mlake vode

Za nadjev:

– 400 g svježeg sira

– 150g milerama domaćeg

– 4 jaja

– soli koliko ko voli

https://www.instagram.com/p/B-kVZXWB5Fh/

Način pripreme:

U pomješano brašno i so dodajemo ulje i dobro umiješamo rukom. Postepeno dodajemo vodu i umjesimo jako glatko tijesto – da se pojave mjehurići. Premažemo uljem, poklopimo posudu i ostavimo tijesto da odmara.

Za nadjev pomješamo sve gore pobrojane sastojke i posolimo po potrebi.

Jufku na brašnom posutom radnom stolu rastanjimo i prebacimo na čaršaf. Namažemo uljem i pustimo da odstoji kako bi se lakše razvlačila.

Potom jufku razvučemom i “namažite” nadjevom, na krajevima. Savijamo u rolne (najlakše je podizati čaršaf – gotovo pa samo ide 🙂 ) i motamo kako želimo. Prava bosanska pite ide u okruglu tepsiju sa sredine pa sve do kraja u krug…

Pečemo na 250 stepeni, pa smanjimo dok ne porumeni po želji. Pečenu pite premažemo puterom.

Posluživanje

Kad je gotova (pazite prste – vrelo je!), najbolje je poslužiti ide uz jogurt ili ajran.

Također, možemo i zamrznuti (ako vam ostane koji zvrk), ali nakon što se ohladi. Poslije je lako odmrznuti i ugrijati u mikrovalnoj ili u tavi – malo je pokapate vodom, poklopite, prevrnite jednom-dvaput i to je to.

 Prijatno i uživajte.

Za više recepata zapratite profil na instagramu: @lacucinadiivana