Petak, 29.03.2024.

Pretjerali ste sa sunčanjem? Koža vam je izgorila? Prvu pomoć potražite u svom frižideru

Subota, 25.07.2020. | Lifestyle

Prva kupanja i sunčanja obično završe s neugodnim posljedicama, opekotinama od sunca. Ma koliko slušali o štetnim sunčevim zrakama i adekvatnoj zaštiti od njih, sunce nas ulovi kad se najmanje nadamo.

Da ste izgorili znat ćete po tome što koža postaje crvena i bolna na dodir, a toga ćete postati svjesni nakon tuširanja. Ozbiljnija opekotina može uzrokovati oticanje i plikove, a moguće je osjećati simptome slične gripi – temperaturu, mučninu, glavobolju i slabost. U tom slučaju obavezno se obratite ljekaru. Medjutim ako je crvenilo blaže, potražite u apoteci umirujuće gelove, najčešće na bazi aloe vere ili spas potražite u nekom od pripravaka iz kućne radinosti.

Jogurt

Većina zna da jogurt čini čuda kod opeklina od sunca. Potrebno ga je nježno nanijeti na zahvaćene dijelove kože i držati nekoliko minuta, a potom isprati mlakom vodom.

Krompir

Krompiri nisu idealan izbor ako želite smršati, ali kriške sirovog krompira stavljene na dijelove tijela koji su izgorili na suncu olakšat će neugodu i ubrzati oporavak.

Zobena kaša

Zobena kaša je zdrav i hranjiv doručak, medjutim u slučaju da ste izgorili , namočite je hladnom vodom zatim je stavite kao oblog koji će ublažiti bol.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je dobar za mršanje i za djelovanje opasnih sunčevih zraka. Osim što smanjuje negativan utjecaj sunčevih zraka na tijelo, mokre vrećice čaja možete koristiti kao obloge na dijelovima tijela koji su izgorili i pocrvenili. Zeleni čaj ima taj odličan učinak zahvaljujući katehinu i taninskoj kiselini.

Jagode i kupine

Ko bi rekao da zdrobljene jagode ili kupine namazane na mjesto gdje ste pocrvenili od sunca može ublažiti neugodu? Naprotiv, dovoljno je takav namaz držati samo nekoliko minuta i dobar učinak je postignut.

Ako ne želite biti ljepljivi od voća, možete sličan efekt postići s kukuruznim brašnom pomiješanim s vodom.

Krastavci

Krastavci su odlični za žeđ, a pružaju i olakšanje kad izgorite. Samo zdrobite svježe hladne krastavce i stavite ih kao namaz na mjesta gdje ste izgorili. U trenu će ublažiti bol i pomoći da opekline brže zacijele.

Sirće

Obično bijelo sirće lagano razrijeđeno vodom može biti odličan način kako olakšati bol u samo 20 minuta. Sirće na pocrvenjeloj koži ima protuupalno djelovanje poput tableta protiv bolova.

Paradajz

Svi volimo paradajz, pa nikome neće biti problem pojesti nešto više tog čarobnog povrća, pogotovo kad Sunce ozbiljno zapeče. Ako ih u prosjeku svakodnevno u hrani pojedete nekoliko , nakon tri mjeseca imat ćete oko 25 posto više prirodne otpornosti na sunčeve zrake.

Aloa vera

Sok zdrobljene aloa vere odličan je melem za izgorjelu kožu, kao i onu sklonu iritacijama, jedino morate pripaziti da niste alergični na nju.

Zelena salata

Najobičnija zelena salata sadrži tvari koje olakšavaju bol, a njene čari oslobodit ćete tako da njene listove namočite u zdjelu vode koju ćete zatim staviti u frižider. Nakon nekoliko sati u tu vodu umačite vatu s kojom ćete oprati sve pocrvenjele dijelove tijela.

Mlijeko

Mlijeko stvara lagani prekrivač od proteina na onome na šta ga stavite. To će umanjiti neugodu svježe upaljene kože. Mlijeko ne smije biti hladno, već mlako, a nanijeti ga možete gazom. Dovoljno je staviti obloge na tijelo i pričekati 15 do 20 minuta, pa to zatim ponoviti par sati kasnije.

Tamna čokolada

Slatko/gorko za kraj. Čokolade koje sadrže veliku količinu kakaa gotovo udvostručuju koliko Sunca možete podnijeti prije nego izgorite. S obzirom na to da jednostavno morate pojesti oko 40 grama tamne čokolade dnevno, to stvarno nikome ne bi trebalo biti preteško.

Najbolje bi ipak bilo, da čuvate svoju kožu od štetnih sunčevih zraka, te se na vrijeme zaštitite kako ne biste morali probati neki od gore navedenih trikova.