Četvrtak, 24.10.2024.

G WOOD – Spoj tradicije i modernog dizajna

Subota, 24.10.2020. | Lifestyle

Donosimo Vam priču o unikatnom bosanskohercegovačkom brendu čija priča potiče iz ljubavi prema tradiciji i obradi drveta. Naime O.R. “Rezbarije Goletić” pokrenuli su izradu i prodaju poslužavnika, daskama koje osim što krase svaki prostor u kojem se nalaze, služe i za pripremu i serviranje hrane – pod nazivom “G WOOD”.

Drvo je uistinu vrlo “toplo”, udobno, domaće, kao i ekološki prihvatljivo. U ovom trenutku postoji mnogo načina obrade drva, ali se tradicionalno rezbarenje nalazi korak iznad bilo koje “industrijske” tehnike. Rezanje ukrasa, slika, figurica, obrtnika stavlja svoju dušu u svoj rad.

Anida Goletić zajedno sa svojim ocem realizira sve aktivnosti brenda “G WOOD”…

Od ranog djetinjstva koračam putem tradicije i živim umjetnost , jer drvorezbarstvo je umjestnost,pjesma u drvetu. Iako sam po zanimanju profesor turskog jezika i književnosti, ljubav prema tradiciji i drvetu njegujem zajedno sa svojim ocem, umjetnikom i drvorezbarom koji rukama i dlijetom čuda pravi i svoju dušu u drvo utiskuje.

Iz O.R. “Rezbarije Goletić” u Živinicama poručuju nam kako za njih tradicija predstavlja ljepotu koju dugi niz godina njeguju i u svojoj porodici.

“Vizija, snaga i kvalitet da stvorimo nešto u vremenu u kojem živimo i koje dolazi.”

U ponudi ove radionice nalaze se prava umjetnička djela, rukotvorine od peškuna, bosanskih sećija, rafa, komoda pa sve do daski za rezanje i posluživanje hrane.

Također se neki predmeti mogu izraditi po narudžbi, po željama kupaca, a svoje proizvode isporučuju širom svijeta.

O samom procesu proizvodnje mlada Anida izdvaja: 

Sam proces proizvodnje iziskuje trud i vrijeme. Prvo se radi lameliranje ploče od manjih komada drveta. Zatim se ploča reže u željeni oblik i rezbari raznim dlijetima. U završnoj fazi ploča se brusi i premazuje u dva sloja hladno prešanim uljem koje ima FDA certifikat za hranu i lijekove. Naše daske ne bojimo niti lakiramo tako da su 100% sigurne za kontakt sa hranom.

“Radimo uglavnom sa dostupnim vrstama drveta, orah, hrast, trešnja, šljiva, jasen i javor. Vodimo računa o rezu, na kojem mjestu će se nalaziti, kako hrana ne bi zastajala u dubokim utorima. Rez koji se nalazi na sredini daske radimo plitko, jer je jednostavnije za održavanje i čišćenje. Jako je bitno istaknuti da su ulja koja koristimo certificirana i sigurna za kontakt sa hranom. Svaka daska je unikatna a to zavisi od drveta, slaganja manjih komada. Tako da niti jedna daska ne može biti ista kao prethodna ili kao daska sa fotografije.”

O planovima za budućnost…

Zahvaljujući znanju i umijeću zlatnih ruku koje vješto pišu (rezbare) po drvetu mi ćemo i dalje stvarati, prenositi ljubav prema drvorezbarstvu, te održavati ovaj zanat koji se duboko ukorijenio i postao dio bosanskohercegovačke tradicije. Podizati svijest o važnosti kupovine domaćih proizvoda.