Subota, 27.04.2024.

KUHAJTE SA IVANOM: Hobotnica s povrćem

Petak, 24.07.2020. | Lifestyle

Premda nam užurbani životni ritam i svakodnevica često ne dozvoljavaju vremenske slobode koje bismo željeli, mnogi uživaju gotovo terapijski u kuhanju. 

Međutim, čak i najveći ljubitelji kuhanja ponekad dođu do tačke u kojoj se osjećaju kao da pripremaju nekoliko istih jela iznova i iznova. Ako ste se našli u ovakvoj situaciji, Ivana će da vam ponudi najnovije recepte i ideje. Ako ste, pak, prvi put u kuhinji – ne brinite, i kuhajte s Ivanom.

Danas je na meniju – hobotnica s povrćem.

Hobotnica se pojavljuje na meniju širom svijeta, ali važi za jednu od težih namirnica za pripremu. Ivana dijeli sa vama nekoliko savjeta i trikova!

Hobotnica (Octopus vulgaris) je mekušac iz porodice glavonožaca. Ima 8 krakova s kojima može dostići dužinu i do 3 metra. Hobotnica je odlično prilagođena životu lovca, ali i plijena, jer ima tajno oružje. U tjelesnim naborima krije vrećicu s crnilom koje ispušta kad želi zbuniti svoje neprijatelje. Nevjerovatno ljupka hobotnica izgleda kao gomoljasta glava s osam nogu, međutim njeno vrećasto tijelo krije posebno dobro razvijen mozak i nervni sistem, zbog čega je hobotnica iznenađujuće inteligentna morska životinja. Hobotnice su jedni od najinteligentnijih pripadnika beskičmenjaka.

Meso hobotnice je bogato proteinima, omega-3 masnim kiselinama i jodom. Kada je u pitanju kuhanje, samo osam pipaka se koristi u pripremi. Meso hobotnice ne liči na meso ribe, pa je veoma popularno kod djece i onih odraslih koji obično ne jedu ribu.

Savjeti za kupovinu

•    Prilikom kupovine hobotnice, obratite pažnju na miris i na izgled kože. Hobotnica bi trebalo da miriše na more, a koža bi trebalo da bude blago sjajna.

•    Poslije kupovine svježa hobotnica može da stoji u frižideru od jednog do dva dana.

•    U pripremi se koriste samo pipci.

 Teoretski, glava je takođe jestiva, ali se rijetko jede u praksi, jer je suviše žilava i tvrda. Međutim, najbolje je kuhati cijelu hobotnicu, a poslije pripreme odstraniti glavu i kožu, pošto ovaj pristup sprječava isušivanje mesa tokom kuhanja.

Potrebni sastojci za današnji recept:

– Hobotnica ili krakovi

– Krompir

– Tikvica

– Mrkva

– Limun

– Crni luk ili kapula

– Bijeli luk

– Cherry paradajz

– Svježi ruzmarin

– Peršun 

– Majčina dušica

– Maslinovo ulje

– Morska so

– Mediteranska mješavina

– Šareni biber u zrnu

– Limun

– Narandža

Način pripreme: 

Hobotnicu i povrće operemo i ogulimo ono što treba. U dublju šerpu stavljamo malo maslinovog ulja, isjeckanog svježeg peršuna, bijelog luka, šarenog peršuna, malo soka od limuna i hobotnicu. Šerpu poklopimo kako bi hobotnica ispustila višak vode, zato vodu i ne dodajemo. Primijetit ćete da vam se polako pojavljuje voda. Okrećemo hobotnicu par puta a ispod nje ostaje divan saft. NE SOLIMO HOBOTNICU JER VODA JE MORSKA I SLANA JE!

Dok se hobotnica krčka u tepsiju stavljamo povrće i svježe začinsko bilje. Začinjavamo mediteranskom mješavinom i sa jako malo morske soli, jer ćemo povrće preliti saftom od hobotnice i peći u rerni na 200 stepeni. Tepsiju prekriti folijom i pred kraj otkriti da se još malo zapeče.

Vrijeme pripreme: 2h

Prijatno i uživajte.

Za više recepata zapratite profil na instagramu: @lacucinadiivana