Utorak, 16.04.2024.

Fascinantne migracije životinja širom planete

Petak, 24.07.2020. | Lifestyle

Postoji li nešto zanimljivije od prizora galopa krda divljih životinja u afričkoj savani?

Ako ste ljubitelj životinja i volite da putujete u potrazi za novim fascinantnim vrstama i iskustvima, vodimo vas danas na jedno neobično putovanje, koje prati migracije različitih životinjskih vrsta i čitavog svijeta. Povešćemo vas tragovima koje ostavljaju kada su u grupama i kada pokoravaju puteve pred sobom.

Gnuovi, zebre i gazele

Na hiljade gnuova, zebri i gazela prelaze svake godine predjele između Tanzanije i Kenije, pod nazivom Serengeti, u periodu od jula do oktobra.

Foke

Kalifornija svake zime ugosti na hiljade foka. Dok mužjaci stižu do većeg dijela zaliva u decembru, ženke dolaze u januaru, a nove bebe stižu na svijet krajem januara i početkom februara.

Leptir Monarh

Leptir monarh preleti čak 3000 milja od Kanade i sa sjevera SAD-a, do jugozapadnog Meksika u januaru i februaru.

Irvasi

Irvasi ostavljaju svoja ljetna staništa i putuju više od 3000 milja do boljih mjesta na kojima mogu da prezime. Napuštaju obale na kojima provode ljeta i utočište od oštre zime traže u unutrašnjosti.

Šišmiši

Više od deset miliona šišmiša dolazi u jednu močvaru u Nacionalnom parku Kasanka u Zambiji u oktobru, novembru i decembru svake godine. Vazduh bude prepun ovih noćnih letača i upravo ova njihova migracija se smatra najvećom na svijetu kada su sisari u pitanju.

Flamingosi

Jezera u Keniji koja nose naziv Bogoria i Nakuru preplavljena su flamingosima u aprilu, maju i junu. Ove veličanstvene ptice prekriju svojim prisustvom cijelo jezero, pretvarajući ga u ružičastu oazu.