Petak, 29.03.2024.

KUHAJTE SA IVANOM: Šarena dolma

Četvrtak, 23.07.2020. | Lifestyle

Premda nam užurbani životni ritam i svakodnevica često ne dozvoljavaju vremenske slobode koje bismo željeli, mnogi uživaju gotovo terapijski u kuhanju. 

Međutim, čak i najveći ljubitelji kuhanja ponekad dođu do tačke u kojoj se osjećaju kao da pripremaju nekoliko istih jela iznova i iznova. Ako ste se našli u ovakvoj situaciji, Ivana će da vam ponudi najnovije recepte i ideje. Ako ste, pak, prvi put u kuhinji – ne brinite, i kuhajte s Ivanom.

Danas je na meniju – šarena dolma

Riječ “dolma” je turskog porijekla, a znači “biti napunjen”. Odatle i zajednički naziv jelo koje se tradicionalno priprema na našim prostorima, a označava zapravo punjeno povrće. Ovo jelo izvorno potječe iz kuhinja Bliskog istoka i okolnih područja Balkana, Kavkaza, Rusije i centralne Azije.

Dijelom se pojavljuje i u mediteranskim kuhinjama, uglavnom talijanskoj, poput punjenih tikvica ili patlidžana pod nazivom ripieni (punjen).

Za Ivaninu šarenu dolmu, potrebni su vam sljedeći sastojci:

– 1kg faširanog mesa (Ivana je koristina junetinu i teletinu, 2x mljevenu)

– 1 veća glavica crnog luka

– 2 čehne bijelog luka

– 1 mrkva

– začini: vegeta, biber, svježi persun, kopar (može i suhi)

– šolja riže (okruglo zrno)

– malo mlake vode

– 20ak paprika (najsitnije moguće kako bi bile dolme bile ukusnije) 

– 4 tikvice

– listovi raštike,

– 5 paradajza,

– malo brašna,

– crvena mljevena paprika

– malo putera

Način pripreme:

Crni luk, bijeli i mrkvu izrendamo, dodamo mljevenom mesu i riži (prethodno opranoj). Smjesu sjedinimo, dodamo začine i malo tople vode kako nam kasnije kuhan nadjev ne bi bio tvrd.

Povrće operemo, paprike očistimo od sjemenki, listove raštike operemo i kratko obarimo, tikvicu ne gulimo – samo odstranimo sredinu (koju možete izrendati na najsitnije i dodati smjesi za nadjev). Paradajz također operemo i odstranimo sredinu. Spremno povrće filujemo i slažemo u pretis lonac, može i u šerpu ali dosta brže skuha kada je u pretis loncu. Par listova raštike ostavimo kako bi pokrili složenu dolmu.

Kuhamo 30-40 min u pretis loncu, a u svakom slučaju probamo prije nego što bude gotovo. 

Saft za dolmu pripremamo od brašna, vode i crvene mljevene paprike. Količinu brašna odredite sami po gustoći koju volite. Na samom kraju, kada je sve već skuhano, dodamo komad putera, kako bi bila još ukusnija dolma.

Uz Ivaninu dolmu možete služiti priloge po ukusu, a može i bez priloga.

Vrijeme pripreme: 2h

Prijatno i uživajte.

Za više recepata zapratite profil na instagramu: @lacucinadiivana