Srijeda, 23.10.2024.

Detoks Smoothie za gubitak suvišnih kilograma

Subota, 22.08.2020. | Lifestyle

Da li želite da imate besprijekornu blistavu kožu, lijepo oblikovano tijelo i sjajnu kosu?

Nije vam potreban čarobni štapić da biste to sproveli u djelo. Sve što vam treba je Detoks Smoothie za doručak. Kada jutro započnete čašom bogatom hranljivim materijama, problemi poput suhe kože, kose, viška kilograma i hormonalne neravnoteže i ugroženog imuniteta, postaće vaša davna prošlost.

Detoks Smoothie je efikasan jer se pravi od probranog voća, povrća, sjemenki, orašastih plodova i začina koji su puni vitamina, minerala, fitonutrijenata, kao i dijetalnih vlakana. Ako pri samoj pomisli da treba na prazan želudac da popijete Smoothie od “golog” špinata blago dobijate napad mučnine, ne brinite, ovi koje vam danas predstavljamo su daleko ukusniji. A što je još interesantnije za pripremu vam ne treba više od 5 minuta.

ZELENI DETOKS SMOOTHIE

Potrebno:

polovina avokada

1 kivi

1 štap celera

1 kašika praha sjemenki suncokreta

šaka listova svježe nane

svježe samljeven biber

malo soli

Priprema: Prije ubacivanja u blender svo voće i povrće usitniti. Potom zajedno sa sjemenkama, nanom i začinima izmiksati i presuti u odgovarajuću čašu.

Zašto je ovaj Smoothie dobar?

Avokado je bogat antioksidantima i vitaminima E i C. Fitonutrijenti koji se nalaze u kiviju služe kao zaštita DNK lancu, uklanjaju ujedno slobodne radikale i poboljšavaju zdravlje kardiovaskularnog sistema. Celer vas štiti od različitih upala crijevnog trakta, dok nana kao izvor magnezijuma, gvožđa i kalcijuma, podržava probavni sistem.

VOĆNO-POVRTNI SMOOTHIE

Potrebno:

4 lista mladog kelja

polovina šolje zelenog grožđa

polovina grejpfruta

polovina šolje lubenice

šaka listova nane

pola kašičice bibera

prstovhat soli

Priprema: Listove kelja dobro oprati i isjeckati. Staviti sve sastojke u blender i miksati dok se ne dobije ujednačena smjesa. Presuti u čašu i po želji prije konzumiranja ohladiti u frižideru.

Zašto je ovaj Smoothie dobar?

Kelj je odličan izvor vitamina A, C i K, bakra, mangana, kalcijuma, kalijuma i dijetalnih vlakana. Ovi vitamini i minerali pomažu u snižavanju holesterola i potpomažu mršavljenje. Ujedno rade na poboljšanju kardiovaskularnog sistema. Grožđe je bogato vitaminima K, B2 i C, kao i bakrom koji su ključni za zdrav i dugovječan život. Grožđe reguliše nivo šećera u krvi i štiti od mikrobnih infekcija. Lubenica organizam oslobađa od slobodnih radikala i pomaže u smanjenju tjelesne težine.

LEDENI SMOOTHIE OD KRASTAVCA

Potrebno:

1 šolja listova mladog špinata

polovina većeg krastavca

polovina limuna

šaka svježe nane

pola kašike kumina u prahu

so

Priprema: Špinat očistiti od stabljiki i isjeckati na sitnije komade. Krastavac oguliti i isjeckati na sitnije komade. Ubaciti ih u blender i dodati nanu i so. Mikasti dok se ne dobije ujednačena masa. Dodati potom iscjeđen sok od limuna i kumin. Promiješati kašikom i služiti odmah.

Zašto je ovaj Smoothie dobar?

Špinat je odličan izvor vitamina i minerala. Štiti vas od najšire palete karcinoma i jača kosti duž tijela. Krastavac je zadužen za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Limun, kao izvor vitamina C, štiti vas od prehlade, virusa, bakterija i bolesti debelog crijeva. Sjemenke kumina pomažu pri efikasnijoj probavi i gubitku neželjenih kilograma.