Srijeda, 23.10.2024.

Pismo za podmirivanje računa sa prošlom ljubavlju

Petak, 21.08.2020. | Lifestyle

Često kada se veza završi, puno toga ostane neizgovoreno. To se dešava u slučaju olujnih lomova: može biti da bi vas svaka dodatna riječ koštala ogromne emocionalne žrtve.

Ustvari, zadržavanje osjećanja u sebi i  bez izražavanja prema osobi koju ste voljeli duže vrijeme, može vas stresiti do tačke da onemogućite sami sebi svoj život. Zato može biti dobra ideja napisati oproštajno pismo, čak i ako je prošlo dosta vremena od rastanka. Možete uključiti sva svoja osjećanja – žaljenje i bol koji ste osjećali. Možete čak da priznate nešto što nikada niste imali hrabrosti da kažete tokom veze.

Pisanje ove vrste pisma je vrlo naporno i nije lako odabrati prave riječi da biste iskazali sve što imate, a da ne povrijedite bivšeg partnera.

Pismo za podmirivanje računa sa prošlom ljubavlju

U pomoć nam dolazi psiholog Korina Lambarria, saradnica iz Upsocla, koja je smislila idealan model pisma kako bi definitivno zatvorili nepodmirene račune sa prethodnom vezom. Naravno, ne morate da ga kopirate, ali možete da izvučete zanimljive uvide za kreiranje sopstvene verzije.

“Možda ovo pismo nikada nećeš pročitati, a ako ga pročitaš, nećeš ni pomisliti da si ti  osoba o kojoj govorim.

Danas sam odvojila malo vremena da te otpustim sa ovim pismom. Imala sam sreću da te imam, makar samo na trenutak. Život mi je pružio priliku da te upoznam, ostala sam sa željom da ti kažem da te i dalje volim. Volim i  tvoje uzdahe, tvoja vremena … a moje srce je slomljeno nepotpunom pričom.

Znam da više nikada neću doživijeti takvu ljubav i mislim da je vrijeme da to kažem, mislim da nisam dala sve od sebe. Ljubavi, još uvijek mi nedostaje toliko pisama da ti dam, pisma koja i dalje imam. Izgubila sam mnoge poljupce koje nikada nikome nisam pružila, jer ih čuvam za tebe. Propustila sam toliko rečenica. Svakog jutra, čim se probudim, želim da te nazovem, samo da ti kažem da mi nedostaješ, da želim više da te volim, da mi nedostaje da si u blizini. Propustili smo da nastavimo zajedno.

Jer bili smo samo ti i ja: zajedno slobodni. Kada smo se rastali učinili smo pravu stvar, čak i ako mi je srce bilo slomljeno i ne sumnjam da u sebi uvijek nosiš važan dio mene, baš kao što i ja nosim važan dio tebe. Ti si me jedino mogao usrećiti i strah nije postojao kad sam bila pored tebe.

Postepeno sam počela bježati od tebe, kao da si ti bio kriv za bol koju sam osjećala. Valjda je to neizbježno, to je ono što uvijek radim kada počnem duboko da volim. Nisi me zaustavio, nisi me pratio, oslobodio si me i ja sam izabrala ono što sam željela. Danas  ti moram zahvaliti samo zato što si me uprkos svemu volio i dozvolio mi da te volim kao što nikad nisam voljela.

Želim ti  puno sreće i nadam se da ćeš ponovo naći ljubav. Ja ću, sa svoje strane, nastaviti da čuvam ovu ljubav u sebi, jer čak i ako se naše vrijeme više nikada neće vratiti, znam da si bio upravo ono što sam oduvijek željela. “