Petak, 26.04.2024.

Želite li prelijepe obrve bez svakodnevnog iscrtavanja?! Evo šta sve trebate znati.

Ponedjeljak, 20.07.2020. | Lifestyle

Za Press govorila: Aida Puškar, pmu artist, SpaOlogy Body Bar

Crtanje obrva svaki dan traje 10 do 20 minuta koje biste vjerojatno radije potrošili radeći nešto drugo. Bez sumnje ste čuli za japansko iscrtavanje obrva, polutrajno rješenje za rijetke obrve koje stvara iluziju dlačica na vašoj koži. Međutim, jeste li čuli za puder obrve?

Praškaste obrve, poznate i kao ombre obrve ili ombre puder obrve, nešto su novija tehnika polutrajnog iscrtavanja obrva koja stvara mekan, puderast izgled koji se suptilno stapa sa vašim obrvama. Puder obrve su idealne za osobe koje već imaju pune obrve, ali samo žele malo dodatne definicije, bez gnjavaže svakodnevnog popunjavanja obrva sjenom ili olovkama. 

Takođe, ova tehnika se preporučuje za osobe sa masnom kožom, jer obično traje puno duže od japanskog iscrtavanja.

Aida Puškar, pmu artist iz Spaologije (SpaOlogy Body Bar), bavi se iscrtavanjem obrva, pa je za čitateljke Press-a pojasnila sve o ovoj metodi iscrtavanja obrva, o tome koliko dugo traju puder obrve, kome odgovaraju, te koracima iscrtavanja i postupku liječenja. Dakle, sve što trebate znati o puder obrvama i kako se upoređuju s metodom japanskog iscrtavanja obrva, pročitajte u nastavku.

  • Razlika između japanskog iscrtavanja i puder obrva

Prilikom japanskog iscrtavanja obrva koriste se nožići za iscrtavanje dlačica po obrvama kako bi se popunile eventualne praznine, za što nam Aida kaže da stvara “lepršav” izgled obrva. S druge strane puderaste obrve se iscrtavaju pomoću mašinice koja omogućava nanošenje mekanih piksela boje na obrve kako bi se stvorio savršen oblik, što rezultira više “baršunastim” mekim izgledom puder obrva.

  • Koliko dugo traju puder obrve?

Obrve u prahu obično traju 12 do 18 mjeseci i sjajne su za ljude koji imaju masnu kožu jer pigment duže traje, dok tehnika japanskog iscrtavanja može brže izblijediti. Aida podsjeća da sve to ovisi o vašem životnom stilu i koži te da je, uz to što dobro djeluje na masne tipove kože, ujedno i odlična opcija za zreliju kožu.

  • Kome biste preporučili puder obrve?

“Ovaj stil preporučujem svim ženama koje vole naglašene i uredne obrve. Uradila sam sebi puder obrve i prezadovoljna sam od prvog dana, a kako vrijeme prolazi sviđaju mi se još više.”, istakla nam je Aida.

  • Koraci prilikom prvog tretmana iscrtavanja obrva

Korak 1: Razgovor sa klijentima, sumiranje njihovih očekivanja, želja u vezi izgleda svojih obrva, te pojašnjavanje svakog sljedećeg koraka, od iscrtavanja oblika, do toga da će obrve biti dosta tamnije neposredno nakon tretmana te, te na koncu, do procesa oporavka.

Korak 2: Iscrtavanje oblika prema simetriji lica, nakon što se odredi središnja linija čela, u sredini obrva, te određivanje linije visine obrva. Nakon toga određuje se kraj (dužina) obrva u skladu s uglom oka i najvišom tačkom obrva, te se kopiraju tačna mjerenja s druge strane obrva i crta se oblik pomoću navedenih mjerenja. Ovom tehnikom se postiže što je moguće više simetrije u obrvama. 

Korak 3: Slijedi korigovanje završenog osnovnog oblika uz želje klijenta. Nakon što je osnovni oblik iscrtan, klijent iznosi svoje želje, te se koriguje oblik kako bi se napravila ravnoteža sa simetričnim oblikom i stilom klijenta. Nakon što klijent potvrdi oblik, kreće se sa s uklanjanjem sitnih dlačica iznad i ispod obrva u cilju što lakšeg nanošenja pigmenta.

Korak 4: Odabir boje pigmenta. Boja se bira prema boji dlačica na obrvama kako boja pigmenta ne bi odstupala od boje dlačica.

Korak 5: Punjenje obrva. S definisanim oblikom, počinje se sa popunjavanjem obrva pomoću mašinice s tankom iglom koja unosi pigment u gornje slojeve kože tj na početni sloj dermisa. Dakle pigment ne ide duboko pod kožu i ne ulazi u krvotok organizma. Da bi se dobila ombre obrva, tamo gdje je prednji dio obrve su svjetlije od ostatka.

  • Postupak oporavka nakon tretmana i njega kože

Nakon prvog tretmana možda ćete malo biti iznenađeni jer će obrve izgledati gušće i tamnije nego što će biti konačni rezultat. Boja koju možete vidjeti odmah nakon tretmanaa postat će oko 50% svjetlija u naredna četiri tjedna.

Prvih 48 sati, savjetuje se da se obrve češće mažu sa vazelinom, a narednih 10 dana po potrebi. Takođe, preporuka je da se klonite sunca, bazena i izbjegavajte vježbanje najmanje tri do pet dana nakon tretmana.

Nakon otprilike tri do četiri dana, obrve se počnu ljuštiti, koliko god vam smetalo, pustite da se obrve prirodno regenerišu. Nije simpatično, ali nije toliko primjetno. Postupak ljuštenja traje otprilike sedmicu dana nakon tretmana, a u ovom trenutku obrve izgledaju svjetlije nego što će biti konačni rezultat. Sljedećih nekoliko tjedana može se činiti da je pigment nestao, ali ovo je samo zacjeljivanje kože.

Nakon otprilike četiri sedmice, pigment će ponovo postati vidljiviji i primijetit ćete da obrve izgledaju preciznije.

Nakon četiri do šest sedmica, ako ste zadovoljni izgledom, nećete morati nadopunjavati. Aida preporučuje da korekciju radite samo ako je to stvarno potrebno. Ako dodate više pigmenta, obrve će početi izgledati kao da imate stvarnu šminku, a ne prirodnu mekanu boju.

“I sama imam samo jednu sesiju i volim ovaj rezultat, ali ako smatrate da vam treba malo korekcije, savjetujem vam da to uradite nakon četiri sedmice i samo da napravite malu korekciju gdje je potrebno. Ako se obično šminkate više i volite punije i jače obrve, u tom slučaju, svakako uradite korekciju nakon četiri do šest sedmica.”, pojasnila je Aida.

  • Puder obrve vs. japansko iscrtavanje 

Puder obrve obično traju nešto duže na koži, zbog čega se preporučuju osobama s masnom kožom, jer japansko iscrtavanje kod nekih osoba može trajati čak 6 do 10 mjeseci, ovisno o njihovoj koži. Iako japansko iscrtavanje bez sumnje daje prirodniji izgled, otkrili smo da neke iscrtane dlačice zapravo počinju blijediti i postaju manje definirane nakon otprilike 4 do 6 mjeseci kod nekih osoba, što u konačnici svakako daje “puderasti” oblik. 

Ako već imate pune obrve, ali vam je dosadilo da ih svakodnevno popunjavate, definitivno preporučujemo puder obrve, koje daju prekrasan prirodni oblik obrva. Druga je korist čak i ako im dodate šminku (olovkom ili sjenom) kako biste ih potamnili, već imate oblik za crtanje na vrhu, što olakšava proces svakodnevnog.

Ako želite saznati više o tom procesu, zapratite @aida.puskar i @spa_ology_body_bar na instagramu.

Šta vi mislite o ombre puder obrvama, da li biste ih isprobali?