Četvrtak, 16.05.2024.

Vitamin K je bitan sastojak za područje oko očiju

Subota, 20.06.2020. | Lifestyle | Najnovije

Iako su od vitamina u beauty rutini najpopularniji A, C i E, tu je još jedan, nepravedno zapostavljen, vitamin K koji igra važnu ulogu u nekoliko ključnih tjelesnih funkcija.

Vitamin K potiče stanični metabolizam i ima protuupalna i antioksidativna svojstva te time ubrzava zacjeljivanje i obnovu kože. Najpopularniji je u kremama protiv podočnjaka i tamnih krugova oko očiju.

Obično dolazi u kombinaciji s ekstraktima biljke arnike, vitaminima C i E te kofeinom, ali i retinolom. Ti sastojci potiču bolju apsorpciju vitamina K. Ove formule idealne su za osvježenje područja oko očiju.

Vitamin K je topiv u mastima koji naša jetra prirodno proizvodi. Igra važnu ulogu u mnogim tjelesnim funkcijama, uključujući zgrušavanje krvi, regulaciju kalcija u krvi i zdravlje kostiju. Ime mu dolazi od riječi koagulacija.

Iako je vitamin K poznat po mnogim benefitima, mehanizam djelovanja vitamina K u koži još uvijek nije jasan. Postoji mnogo različitih studija koje su istražile aktuelne prednosti ovog vitamina, mada je brzo primjećeno da su potrebna daljnja istraživanja prije nego što se dođe do bilo kakvih definitivnih zaključaka.

Vitamin K može poboljšati zacjeljivanje rana povećanjem kontrakcije rana te formiranjem kolagena i krvnih žila.

Većina proizvoda za njegu kože koji sadrže vitamin K su kreme za oči za koje se tvrdi da osvjetljuju područje ispod oka. Teoretski bi to trebalo biti posljedica učinka vitamina na proces zgrušavanja krvi i načina na koji utječe na krv, koja se nalazi u sićušnim žilama ispod oka.

Autor: A.A. / PRESS