Petak, 26.04.2024.

Najbolje čuvana tajna Egipta, čarobna oaza Fayoum

Srijeda, 20.05.2020. | Lifestyle | Najnovije

Teško je zamisliti pustinjsku oazu sa čarobnim jezerom, kaskadnim slapovima i dolinama koja nije uvrštena u najljepše turističke destinacije. Ali na mjestu kao što je Egipat, zbog drevnih piramida, to je potpuno normalno.


Fayoum se nalazi jugozapadno od Kaira i nesumnjivo je jedno od skrivenih blaga ove zemlje.

Ova regija sastavljena je od mnogo jezera i kanala i idealno je mjesto za vikend odmor ili jednodnevni izlet za one koji žele pobjeći od gradske vreve.

“Kairo je haotičan i bučan. Što se više približite Fayoumu, to je tiše i čistije. Onda odjednom možete vidjeti mnoštvo zelenila. Ljudi kada im spomenete Egipat često zamišljaju pijesak, piramide, visoke temperature ili Crveno more. Sigurno im na pamet ne padaju oaze i umjetnost”, rekao je italijanski kinematograf Federico Corno iz Kaira za CNN Travel.

Wadi El Rayan, zaštićeni nacionalni park koji se prostire na gotovo 700 kvadratnih kilometara, jedno je od brojnih mjesta koja biste trebali posjetiti. Sastoji se od gornjeg i donjeg jezera koje je stvorio čovjek, a među njima se nalazi najveći egipatski vodopad.

Na ovom mjestu inače su velike gužve vikendom, stoga ga je bolje posjetiti radnim danima. Međutim, ovo mjesto je pusto tokom ramazana.

U muzeju Wadi Al Hitan možete vidjeti kosture gigantskih kitova, morskih pasa i fosila koji ispunjavaju ovu pustinjsku dolinu koja je poznata još kao dolina kitova. Iz daleka, ove nevjerovatno sačuvane kosti nalikuju vijugavim zubima koji iskaču iz pustinje.

Ova dolina je također dom informativnog muzeja fosila i klimatskih promjena koji oponaša prirodno okruženje. U muzeju se nalazi i prahistorijski bazilikozaur.

Ovaj fenomenalni fosil smatra se najvećim netaknutim fosilom drevnog kita. Basilosaurus je imao dva sićušna stražnja uda za koje se vjeruje da nisu korisni za kretanje, nudeći evolutivne dokaze o prelasku kitova s ​​kopna u morski život.

Magično jezero nazvano je takvim zahvaljujući očaravajućim vodama, koje mijenjaju boju ovisno o dobu dana i količini izlaganja suncu.

Pogled na jezero s vrha dina je poput nadrealnog spektakla, dok mirna voda služi kao kristalno čisto ogledalo.

Mnogi posjetitelji odluče kampovati ovdje kako bi navečer mogli fotografirati veličanstvene nebeske performanse koje samo mliječni put može pružiti.

Autor bestselera Paulo Coelho pisao je o ljepoti Fayoumove oaze u svom romanu “Alhemičar”.

Jezero Qarun je smatrano najstarijim jezerom na svijetu. Ovo jezero nije pogodno za kupanje, ali je poznato odredište za sve ljubitelje ptica. Tu možete vidjeti veliku koloniju ptica od flamingosa do raznih vrsta patki.

(Klix.ba)