Četvrtak, 18.04.2024.

Kako ananas može da pomogne planeti da se izbori sa virusom

Srijeda, 19.08.2020. | Lifestyle

Australijski istraživači testiraju revolucionarni tretman za korona virus dobijen iz omiljenog egzotičnog voća, ananasa!

Profesor Dejvid Moris iz bolnice Sent Džordž u Sidneju i njegov tim adaptiraju postojeći lijek koji se koristio kod pacijenata oboljelih od raka.

Lijek koji sadrži enzim iz ananasa ima razorno dejstvo na proteinske “šiljke” koje korona virus koristi da bi inficirao ćelije u ljudskom organizmu. Naučni tim je ovaj lijek nadogradio i unaprijedio pretvorivši ga u sprej za nos za koji se nadaju da će uspjeti da zaustavi širenje virusa iz nosa i grla u pluća.

Testiranje spreja trebalo bi da počne u jednoj bolnici u Melburnu sljedećeg mjeseca.

“Uzeli smo lijek koji se razvija više od jedne decenije s namjerom da ga prilagodimo za liječenje ljudi zaraženih koronom. Rezultati testiranja pokazuju da ovaj lijek može da onesposobi čuvene šiljke virusa i spriječi da inficira druge ćelije,” izjavio je prof. dr Dejvid Moris

Taj enzim iz ananasa mogao bi biti važan ključ u prevenciji širenja kovida, a svijet s nestrpljenjem očekuje rezultate testiranja na široj populaciji i proizvodnju ovog spreja za nos.