Utorak, 22.10.2024.

Vegetarijanac ste? Ovi gradovi su kao stvoreni za vas

Nedjelja, 19.07.2020. | Lifestyle

Vegetarijancima i vegetarijankama nije uvijek lako pronaći pristojan obrok. Zapravo, traženje jela u restoranu ili u uličnoj ponudi može se pretvoriti u pravu noćnu moru ako se nalazite u zemlji čija kultura podrazumijeva meso u svakom obroku, a Travel Supermarket je stoga istražio u kojim gradovima širom svijeta ljudi koji ne jedu meso mogu istinski uživati u gastronomskoj ponudi.

New York

New York City Vegetarian Food Festival svake godine okupi više od stotinu izlagača, a analizirani vegetarijanski restorani dobili su visoku ocjenu od 4,19.

Portland

Portland će sljedeće godine dobiti njemački maloprodajni lanac Veganz u kojem će vegetarijanci moći pronaći preko 4.500 proizvoda za sebe, a prosječna ocjena koju dobijaju vegetarijanski restorani u ovom gradu je 4,18.

Chiang Mai

Veliki tajlandski grad dom je centra Pun Pun u kojem se čuvaju sjemena i koji se može pohvaliti organskom farmom, edukacionim centrom i dva restorana koji nude vegetarijansku hranu iz lokalne proizvodnje. Vegetarijanski restorani u ovom gradu dobili su ocjenu 4,29.

Berlin

Njemačka prijestonica je 2015. godine okrunjena nagradom Nove vegetarijanske prijestonice po izboru Saveur’s Good Taste. Berlinski vegetarijanski restorani dobili su ocjenu 4,21.

Ho Chi Minh

Oko 85 posto stanovništva Vijetnama su budisti, a budisti svakog prvog i petnaestog u mjesecu lunarnog kalendara jedu vegetarijansku hranu, što utiče i na gastronomsku ponudu u ovom gradu. Vegetarijanski restorani u ovom gradu ocijenjeni su sa 4,16.

Prag

Jedno od najpopularnijih čeških jela, Smazeny Syr, vegetarijansko je jelo – radi se o pohovanom siru. Prag se može pohvaliti brojnim vegetarijanskim restoranima, jednim na 1580 stanovnika, a njihova ocjena u prosjeku iznosi 4,14.

London

U Londonu je davne 1847. godine formirano prvo vegetarijansko društvo na svijetu, a danas ovaj grad nudi vegetarijanski restoran na 939 stanovnika. U prosjeku, ocjena za vegetarijanske restorane u Londonu iznosi 4,02.

Seoul

Kimbap, koreanski vegetarijanski sushi, te bibimap, jelo od riže, povrća i prženog jajeta, neka su od najpopularnijih jela u Južnoj Koreji, a vegetarijanski restorani u Seoulu dobili su ocjenu 4,12.

Delhi

Prema indijskoj državnoj statistici, vegetarijanci čine 31 posto populacije, a proizvodi koje možete kupiti u ovoj zemlji moraju imati oznaku da li su vegetarijanski ili ne. Vegetarijanski restorani u Delhiju, od kojih svaki dolazi na 5501 osoba, dobili su ocjenu 4,01.

Taipei

Taipei prati dobar glas o kvalitetnim jelima od soje koje možete naći posvuda. Vegetarijanski restorani, kojih je u Taipeiju mnogo, dobili su visoku prosječnu ocjenu od 4,23.

Ghent

Belgijska prijestonica je 2008. godine postala prvi grad u svijetu koji je uveo sedmični vegetarijanski dan, a gradske vlasti uvele su i obavezu za sve restorane u Gentu da na meniju moraju imati makar jedno vegetarijansko jelo.