Petak, 25.10.2024.

Toksična privlačnost između empate i narcisa

Srijeda, 16.12.2020. | Lifestyle

Mnogi imaju ovo iskustvo. Mnogi otkriju da su istinske empate pošto uđu u vrlo dubok i destruktivan odnos s narcisoidnom osobom.Ovaj članak je napisan iz perspektive empate, no, vrlo je teško pronaći ovako detaljan opis od suprotne strane, od strane narcisa. Ovaj problem bi bio jasniji ako bi nam narcisi ponudili svoju percepciju o svemu ovome. Ali, nažalost, šanse da se to desi su male. Čitajući o iskustvima raznih (empatičnih) ljudi, znamo da vrlo lako privlače narcise. Ono što oni zaključuju o narcisoidnom tipu ličnosti je zanimljivo. Postoji jedna temeljna osobina svih njih: Narcis je ranjena i nikad izliječena osoba.

Nešto vrlo bolno se desilo u životu ovih osoba, bilo da je u djetinjstvu ili kasnije. To iskustvo uzrokuje da se osoba osjeća bezvrijedno i necijenjeno i zbog toga će neprestano i vrlo očajnički tražiti potvrdu od drugih ljudi, i u svim odnosima u koje uđe. Tada nastupa empata, poput iscjelitelja. Empata ima sposobnost osjetiti i apsorbirati tuđu bol i često je preuzima na sebe. Ako empata nije svjestan granica i ne razumije kako se zaštititi, vrlo lako i vrlo brzo će se povezati s narcisom kako bi pokušao popraviti bilo kakvu štetu i iskorijeniti njegovu bol.
Ono što empata ne uspijeva shvatiti je da je narcis takođe napadač i crpitelj energije. Drugim riječima, emocionalni vampir. Ovakve osobe “izvlače” život i dušu iz bilo koga sa kim dođu u kontakt i ko im daje priliku. To rade kako bi mogli izgraditi vlastite rezerve i, pri tome, neravnotežu mogu koristiti u svoju korist. Ova dinamika zbuniće i oslabiće empatu, i kao da nemaju potpuno razumijevanje vlastitih ili tuđih sposobnosti, neće uspjeti da vide da nisu svi poput njih. Empati će se uvijek staviti u tuđe cipele kako bi iskusili tuđa osjećanja i misli, zaboravljajući pritom da će drugi ljudi imati plan vrlo različit od njihovog vlastitog i da nisu svi iskreni.

​Manipulacija je uvijek na dnevnom redu narcisa, imperativ je da budu u položaju u kojem se mogu uzdići iznad drugih i imati kontrolu. Na dnevmom redu empate uvijek su ljubav, liječenje i briga o drugima. Ne postoji ravnoteža i malo je vjerovatno da će ikada postojati. Što više ljubavi i brige empata pruži, to će narcis postati moćniji i imati bolju kontrolu. 
Što moćniji i snažniji narcis postaje, to je vjerovatnije da će empata dobiti status žrtve. Tada dolazi do vrlo velike promjene – empata počinje poprimati narcisoidne osobine jer i oni postaju ranjeni i stalno ih dotiču štete koje u društvu stvaraju narcisi. Ovako se stvara krajnje začarani krug koji je teško razbiti.

Kad narcis vidi da je empata ranjen, oni će to iskoristiti i glavna će mu namjera biti da empatu drži u potištenom stanju. Što empata biva lošije, to će se narcis bolje osjećati. Empata će ubrzo početi tražiti ljubav, potvrdu i prihvatanje od narcisa i svaki krik za pomoć potvrdiće narcisu ono što on očajno želi osjetiti iznutra – sopstvenu vrijednost. Ovdje može doći do teške bitke.
Kako se empata fokusira samo na svoju bol, traume i bol u svom životu, oni postaju samoopsjednuti i ne vide odakle šteta dolazi. Umjesto da gleda prema van i vidi što je uzrokuje, empata će sve okrenuti prema unutra i okriviti sebe.

Empata u ovoj fazi mora shvatiti situaciju u kojoj se nalazi i probuditi se, jer svako ko je duboko i bolno ozlijeđen može i sam postati narcis, kada usmjeri fokus samo na svoju bol i traži da drugi učine da se osjete dobro.
​Svaki pokušaj autentične komunikacije sa narcisom će biti uzaludan jer on sigurno neće nastojati umiriti niti izliječiti nikoga drugog. I ne samo to, oni su izuzetno harizmatični i manipulativni i imaju moćan način da za sve okrive drugog. Narcisi će za vlastitu bol okriviti empatu, a takođe će se pobrinuti da se empata osjeća odgovornim za bol koju i sami trpe.

Empati će znati da je ovo vrlo destruktivna faza u odnosu i osjećaće se krajnje nesigurno, nevoljeno i nedostojno, i može se lako desiti da za ovo uništavanje okrive narcisa.
Međutim, empatija ne bi trebalo da gleda kako da svali krivicu na drugoga. Empata ima izbor, da ostane žrtva, pijun u igri s narcsiom ili da prikupi svu svoju snagu i pronađe izlaz.

Emotivno iscrpljeni, izgubljeni, iznureni i povrijeđeni empata će se boriti da shvati što se dogodilo sa nekada divnom, ljubavnom, pažljivom i harizmatičnom osobom kojoj su bili privučeni.
Međutim, mi dopuštamo da budemo tretirani shodno našim vlastitim izborima. Ako empata odabere ostati u vezi sa narcisom i odbije preuzeti odgovornost za dinamiku, oni na nekoj razini biraju ono za što vjeruju da je iznutra vrijedno. Empata ne smije dozvoliti da njihovu vrijednost odredi narcis. Vrlo je bitno da imaju dovoljno povjerenja i vjeruju u sebe kako bi shvatili da nisu zaslužni za riječi i radnje koje narcisi koriste kako bi sebe opravdali. 
U očima empata, sve što su oni tražili je neko o kome će se brinuti, koga će voljeti i kome će pomoći.  Upravo ovdje su počeli svi problemi  i to je ono što empata mora shvatiti.
Nismo ovdje da “popravljamo” bilo koga. Svi su odgovorni i sposobni popraviti sebe, ali samo ako to žele. Što više empata nauči o ličnosti narcisa, prije će ih uočiti i manje je šanse da razviju vezu s takvom osobom. Ako je veza već u toku, nikada nije kasno potražiti pomoć, tražiti razumijevanje i znanje, zaroniti duboko u sebe i prepoznati vlastite snage i mogućnosti i učiniti sve što je u našoj moći kako bismo izgradili hrabrost i samopouzdanje da bismo vidjeli kako da nastavimo dalje.​
Mogućnost da se narcis promijeni vrlo je mala, tako da ne bismo smjeli čekati da se to dogodi. Ako se narcist želi promijeniti, onda sjajno, ali to se nikada ne bi trebalo dogoditi na štetu bilo koga drugog. Oni nisu svjesni svog ponašanja i štete koju uzrokuje, te će u svojoj igri žrtvovati bilo koga i bilo što zarad vlastite koristi.

Empata je autentična osoba i očajnički želi živjeti vjerno svojoj svrsi i vrlo je vjerovatno da će iz čitavog odnosa izvući ogromnu lekciju i bolno buđenje. Narcis će se boriti da ima bilo kakvu istinsku vezu sa svojim autentičnim jastvom i vjerovatno će se vrlo lako udaljiti od veze kada shvati da je izgubio sposobnost kontrole nad empatom.
​Igra više nije ugodna ako ne odgovara njihovom egu, pa će potražiti sljedeću žrtvu. Mogućnost autentičnog spajanja i izgradnje zdrave veze između ove dvije “vrste” sasvim je nemoguća. Srce narcisa je zatvoreno, srce empate je otvoreno – to je recept za veliku katastrofu, a ne lijep život.