Četvrtak, 24.10.2024.

Ako vam se stalno spava i rasijani ste ovaj vitamin nedostaje vašem organizmu

Ponedjeljak, 09.11.2020. | Lifestyle

Hroničan umor i manjak snage, samo su neki od simptoma koji ukazuju na nedostatak vitamina…

Vitamin B je presudan za zdravu funkciju mozga i održavanje imunog sistema, a njegov nedostatak može da dovede do niza simptoma, poput intenzivnog umora ili smanjene vidne sposobnosti. 

Umor

Umor je jedan od prvih znakova nedostatka vitamina B. To se dešava jer se vaše tijelo oslanja na ovaj vitamin pri proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, koje raznose kiseonik u vaše organe. Bez dovoljno kiseonika u ćelijama, osjećate se umorno bez obzira koliko dugo spavate.

Slabost

Ako ne dobijate dovoljno kiseonika, vaši mišići će biti jako slabi i nećete imati dovoljno snage ni za neke standardne dnevne aktivnosti, kao na primjer – da nosite uobičajeno tešku torbu iz supermarketa.

Rasijanost

Ukoliko vam se memorija češće blokira, ovo najvjerovatnije nije pojava rane demencije, već znak da vam nedostaje vitamin B. Kada analizom krvi otkrijete ovaj manjak, uz odgovarajući režim ishrane ili suplemente simptomi će nestati.

Neraspoloženje

Da li osjećate da vas svi nerviraju više nego ikada? Nedostatak vitamina B utječe i na raspoloženje, što često dovodi do depresije ili anksioznosti. Vitamin B je, naime, uključen u sintezu važnih jedninjenja u mozgu, kao što su serotonin i dopamin, koji učestvuju u regulisanju raspoloženja.

Sljedeća hrana bogata vitaminom B može da vam pomogne:

Losos, Pastrmka, Pileće meso, Ćureće meso, Goveđe meso, Ostrige, Dagnje, Jaja, Mlijeko, Jogurt, Zeleno povrće, Mahunarke, Pivski kvasac, Sjemenke suncokreta, Sjemenke badema.