Utorak, 23.04.2024.

Ombre, sombre ili balayage – koju tehniku birate?

Četvrtak, 06.08.2020. | Lifestyle

Znate li razliku izmedju ombre balayage i sombre farbanja kose? Zašto se većina dama ipak najčešće odlučuju za balayage metodu?
Posljednjih godina svjedočili smo vladavini velikog broja novih tehnika farbanja kose koje su okupirale društvene mreže, ali i glave poznatih i nepoznatih dama. Mogli smo vidjeti poplavu tehnika ombre, sombre ili balayage.

Obzirom na to da ni nama nisu bile u potpunosti jasne razlike, napravili smo kratki vodič kroz popularne tehnike.

Ombre
Ombre tehnika prva je tehnika farbanja kose koja je postala pravi hit i sve dame željele su upravo takvu kosu. Ova tehnika najjednostavnije rečeno daje efekat tamnije kose pri korijenu, a nekoliko nijansi svjetlije prema vrhovima. Prijelaz je tek nekoliko tonova različit, ali je ipak vidljiv za razliku od nekih drugih tehnika. 

Ombre

Sombre
Radi se o nježnijoj verziji ombre efekta. U sombre trendu nema oštrih kontrasta između korijena i vrhova nego će boje biti nježnije sjedinjene te će prijelazi biti mekši. Za ovu tehniku koriste se nekoliko nijansi svjetlije i nekoliko nijansi tamnije boje od prirodnih i tako se postiže najbolji i najprirodniji rezultat. Ovakvim farbanjem kose postiže se optička varka da su vam vlasi kose deblje pa se čini kao da imate gušću kosu. 

Balayage
Balayage je metoda koja se postiže tehnikom slobodne ruke u kojoj se odvajaju pramenovi i ručno farbaju na ploči ili nekoj površini. Kako su uzeti nesimetrični pramenovi, nakon farbanja ostaje efekat kao da nam je kosa posvjetlila na suncu. Od ombre tehniknajviše razlikuje po tome što nisu svi vrhovi svijetli nego se neki ostavljaju tamnima, kako bi se dobila dimenzija i prirodniji izgled.

Balayage

Zašto se većina dama odlučuje za ovu tehniku? Zbog čega je balayage tako privlačan?
Prednost balayage-a je u tome što zaista ne traži stalne odlaske frizeru pa ćete mjesecima biti mirni, a podjednako je dobro rješenje i za brinete i plavuše.  Iako je ovaj frizerski trend prisutan već nekoliko godina, obožavaju ga mnoge fashionistice poput Olivije Palermo, Jessice Albe, Gisele Bündchen​​​​​​​, Elizabeth Olsen, Rose Byrne, Cindy Crawford, Suki Waterhouse, Gigi Hadid…

Koju tehniku vi birate ?!